400 almar måste bort på Södra Hällarna

Naturreservatet Södra Hällarna i Visby har drabbats av ett stort utbrott av almsjuka. "Ett av de största utbrott vi haft", säger landskapsingenjör Johan Arvidsson.

Amanda Magnusson Overmark, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, och Johan Arvidsson, landskapsingenjör på Region Gotland, gör ett fältbesök bland de sjuka almarna på Södra hällarna.

Amanda Magnusson Overmark, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, och Johan Arvidsson, landskapsingenjör på Region Gotland, gör ett fältbesök bland de sjuka almarna på Södra hällarna.

Foto: Mona Staflin

Visby2020-09-14 08:31

Under en inventering av almsjuka på Gotland har Skogsstyrelsen upptäckt ett stort utbrott av sjukdomen almsjuka i naturreservatet Södra Hällarna.

– Det är ett av de största utbrott vi haft på en och samma plats på ön. Det är mycket tråkigt, faktiskt deprimerande, för vi måste ta bort många träd och det kommer att märkas, säger landskapsingenjör Johan Arvidsson på regionens teknikförvaltning.

Det är ett område nära Kungsladugården som är drabbat och planen är att avverkningen ska påbörjas snarast, om vädret tillåter. Senast före maj månads utgång måste arbetet vara slutfört eftersom almsplitborren, som sprider svampsjukdomen, då börjar flyga igen. Totalt handlar det om 377 sjuka träd samt 49 riskträd som ska tas bort.

– Det är ett jättestort ingrepp. Det kommer att bli väldigt öppet och en helt annan karaktär på naturen, det kommer att påverka rekreationsvärdet, säger Johan Arvidsson.

Förutom avverkning måste alla träd eldas upp innan våren för att smittan inte ska kunna spridas vidare.

Även om det är väldigt många träd som ska tas bort är det långt ifrån alla almar i naturreservatet.

– Det finns almar kvar som är friska och man ska komma ihåg att på Gotland finns väldigt mycket frisk alm, ingen annanstans finns lika mycket alm kvar som på Gotland, säger Johan Arvidsson.

Almsjukan upptäcktes på Gotland 2005, troligen har den kommit hit med smittad ved eller virke av alm.

Amanda Magnusson Overmark, Skogsstyrelsen, berättar att man tar bort 2 000-3 000 sjuka träd varje år på Gotland.

– Det har legat stabilt på den nivån sedan vi startade inventeringarna, det visar att vi hållit almsjukapopulationen i schack.

Totalt uppskattas almbeståndet på Gotland vara cirka en miljon träd.

– Vi har norra europas största bestånd av lundalmar, säger Amanda Magnusson Overmark.

Almsjukeinventeringen och -bekämpningen är beroende av EU-medel och just nu är det ovisst om det blir några nya pengar nästa år.

– Vi vet inte om vi kommer att kunna inventera nästa sommar och väntar på besked från Naturvårdsverket.

Om bekämpningen av almsjuka upphör tror Amanda Magnusson Overmark att Gotland ganska snart kan hamna i samma situation som Öland.

– Öland fick almsjuka ungefär samtidigt som Gotland och har inte gjort något åt det. De har ungefär 5 procent av populationen kvar medan Gotland har 95 procent av almarna kvar.

Almsjuka kan även spridas från träd till träd via rotkontakt och med verktyg. Almsjukesvampen växer i trädets ledningsbanor och får dessa att täppas igen, så att almen vissnar och dör. Sjukdomen kan ta död på en alm inom några veckor.

Koncentrationen av almsjuka är störst på mellersta Gotland, men finns i dag från Hangvar i norr till Grötlingbo i söder.

Karta: Södra Hällarna Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!