60-talsfönster orsakar juridiskt bråk

Hur byggnadsordningen för Visby innerstad ska tolkas blir ett ärende i allt högre instanser – i en fråga som gäller tre fönster.

Så här tycker länsstyrelsen att fönstren i takkuporna kan se ut, men inte byggnadsnämnden och miljödomstolen. Nu begär fastighetsägaren prövningstillstånd i miljööverdomstolen.

Så här tycker länsstyrelsen att fönstren i takkuporna kan se ut, men inte byggnadsnämnden och miljödomstolen. Nu begär fastighetsägaren prövningstillstånd i miljööverdomstolen.

Foto: Per Leino

Visby2020-04-25 13:38

Bedömningen av fönstren i tre takkupor på ett hus vid Tranhusgatan har varierat. Fastighetsägaren vill att de ska byta utseende, så att den typ med enluftsfönster utan spröjs som sattes in vid renoveringen på 1960-talet byts mot fönster med mittpost.

Regionens miljö- och byggnämnd ansåg att även spår av 1960-tal måste synas i innerstaden, och påpekade att byggnadsordningen säger att vid byte av fönster ska de ersättas av liknande kopior. Därför blev det avslag i december 2018.

När länsstyrelsens tog upp överklagandet gjordes en annan bedömning. De ospröjsade fönster med mittpost som fastighetsägaren vill sätta in har använts sedan 1930-talet, även på 1960-talet såväl som idag. Länsstyrelsen ansåg att fönsterbytet var förenligt med den blandning av traditionell stil och modernism som präglar byggnaden i övrigt. Slutsatsen blev att byggnadsnämnden övertolkat förvanskningsförbudet. Länsstyrelsen beviljade bygglov i mars 2019.

Nu klagade Region Gotland till mark- och miljödomstolen, som inte höll med länsstyrelsen. Byggnadsnämndens bedömning var rimlig, och länsstyrelsens bygglov upphävdes.

Fastighetsägaren är inte alls nöjd med så vacklande bedömningar, och begär nu prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen. Han bifogar ett utlåtande från en byggnadsantikvarie, som anser att bytet av fönster inte bryter mot byggnadsordningen. Även om fönstren byts ut så finns alltjämt 1960-talets arkitekturideal representerade i byggnaden i god omfattning.

Karta: Tranhusgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!