Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har följt GA:s rapportering om att många jurister har hundratals asylärenden och att ett par biträden har fått 600 förordnanden under de senaste åren.
– 600 ärenden låter helt orimligt, för hur många arbetsdagar finns det på ett år? Även om man har en stor administrativ stab är det är alldeles för mycket, säger Mikael Ribbenvik.
Han skulle gärna se att Migrationsverket både kunde införa begränsningar av antalet uppdrag och ställa vissa kvalitetskrav om att biträdena. Det skulle bland annat handla om att de som företräder ensamkommande barn ska ha barnkompetens. Under sin tid som rättschef på verket försökte han också att genomföra det.
– Jag förde en Don Quijote-kamp i den här frågan. Vi vidtog vi flera åtgärder, men de ogillades av Advokatsamfundet. De är väldigt bestämda i den här frågan. De tycker inte att vi har rätt att göra lämplighetsbedömningar på de biträden som blir vår motpart, säger Mikael Ribbenvik.
Advokat Viktor Banke har varit en av de mest framträdande rösterna i den svenska flyktingdebatten. Under årets Almedalsvecka deltar han i en lång rad migrationspolitiska seminarier och lanserar också en bok som beskriver det svenska flyktingmottagandet under 2014-2016.
Som asylrättsjurist har Viktor Banke fått drygt hundra förordnanden, men han blir skakad när han hör hur många ärenden hans kollegor kan ha.
– Det här är ett totalt systemfel. 600 klienter låter helt absurt och omöjligt att hantera, slår han fast.
De offentliga biträden som har fått flest förordnanden har i många fall inte varit begärd av sina klienter.
– Rätten att önska sitt biträde ska vara långtgående och den rätten kan Migrationsverket inte utan vidare rucka på.
Viktor Banke anser att det snarare vilar ett tungt ansvar på de enskilda juristerna. I synnerhet om de är advokater.
– Advokattiteln ska vara en kvalitetsgaranti. Ytterst ska en advokat inte ta ett ärende som man inte har tid att hantera. Likaså om det är ett rättsområde som man inte kan. Det vilar ett ansvar på oss advokater att inte lova vad vi inte kan hålla.
Han håller det inte för otroligt att den ekonomiska aspekten bidrar till att många jurister har tagit på sig så många asylärenden.
– 600 ärenden ger väldigt mycket pengar. Man får omkring 15 000 kronor per ärende – och det är bara i första instans. Överklagas beslutet kan det bli ytterligare 6 000 eller 7 000 kronor.
Kinna Skoglund är talesperson för rörelsen ”Vi står inte ut”, som vill förändra situationen för ensamkommande barn och unga. Hon tycker också att juristerna har ett personligt ansvar för att de ska hinna med alla de klienter som de tar sig an.
– Det är en fråga om etik, säger hon.
Kinna Skoglund har själv sett flera fall där offentliga biträden har missat datum för överklaganden eller plötsligt satt någon annan i sitt ställe vid en domstolsförhandling. Hon ser ett mönster:
– Asylsökande har en egen fil i vårt rättssystem där det finns en rättsosäkerhet som har blivit systematisk och accepterad.
0498-20 25 61