Adventsmyset aldrig så välkommet som i år

Restriktioner och ett år gråare och tråkigare än de flesta – aldrig har väl julens smaker och dofter kommit mer efterlängtat än just nu. Amalia Muttoni ger sina bästa tips för att njuta i advent.

Dofter av julens kryddor får Amalia Muttoni att kicka igång den riktiga julfeelingen. Hon tar gärna in kvistar av gran och skivar apelsin att pynta med, och börjar adventsmorgonen med overnightoats.

Dofter av julens kryddor får Amalia Muttoni att kicka igång den riktiga julfeelingen. Hon tar gärna in kvistar av gran och skivar apelsin att pynta med, och börjar adventsmorgonen med overnightoats.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-12-05 14:30

Saffran och kanel, granris, nejlikor och apelsinskal – för Amalia Muttoni är julen otänkbar utan smak och dofter. Hon var bara 22 år när hon öppnade café i Hästgatsbacken med sitt eget förnamn. 2013 stängde hon för att under sju år jobba med mat på andra sätt. Men i våras blev längtan efter eget så stort att hon tog över Hedbergs i Visby innerstad.

Amalia häller upp en rivig ingefärsshot och petar i en stjärna anis.

– Julstämningen infinner sig inte vid pysslet utan vid koket när saker får stå och puttra, säger hon och berättar att årets juliga marmelad precis är klar.

Basen i den är clementiner och apelsin, smaksatt med nejlika, kanel och ingefära.

– De klassiska julsmakerna, säger hon och berättar att marmeladen lika väl kan avnjutas till lite ädelost som i en croissant eller toppning på en frukostskål.

I år inföll första advent redan i november, för många kommer andra advent nu på söndag som en dag att unna sig lite extra i annars grå coronatider fyllda av restriktioner.

– I år har alla kommit undan med att man kan börja pynta lite tidigare redan i november, säger Amalia Muttoni och berättar vad som får henne att kicka igång lite extra.

Några kvistar från en gran och ett par tjocka stearinljus på ett fat blir ett vackert stilleben till jul med hjälp av ett par skivor torkad citrus.

– Ta in barrskogen, den doften älskar man ju! Apelsiner, grape och blodapelsin, det är så enkelt att skiva dem och torka i ugnen på 50 grader över natten, säger hon.

Ett annat lika enkelt och billigt julpynt är att med hjälp av maskeringstape skapa stjärnor, granar eller andra mönster på fönsterrutan och dutta filmjölk innanför med hjälp av en mjuk svamp.

– Det är inte förrän det har torkat som det blir snyggt och jämnt, och det är jättelätt att få bort igen, säger Amalia Muttoni.

Nejlikor, stjärnanis och färsk ingefära är dofter som hör julen till. 

– Det är fantastiskt rara dofter som väcker mina barndomsminnen, kanske att värma med lite must på höstens äpplen till en glögg, säger Amalia Muttoni.

Hon smaksätter gärna glöggen med någon skiva apelsin, men vill ha den alkoholfri.

– Julen är barnens högtid och då tycker jag att pysslet, baket och koket kan få stå i centrum – det finns så mycket alkoholfria goda drycker, säger hon och tipsar om en alkoholfri variant på gin och tonic, gjord på gurkmeja, apelsin, ingefära och en god tonic.

Själv firar Amalia gärna advent med att spela familjespel eller vara utomhus.

– Att tända upp ute är härligt och har man möjlighet kan man ta med glöggen ut i termos eller värma den över eld, säger hon.

Med lite god planering kvällen före kan adventsfirandet börja redan på morgonen och avnjutas med en julig frukost, kanske i sängen. Övernattad saffransgröt är en variant av "overnightoats", en gröt som äts kall eller med en skvätt varm mjölk.

Till adventsfikat kan kaffet, om man vill, kryddas med kanel, kardemumma eller nejlika. Amalia Muttonis favorit till det är en saftig kärleksmums på saffran.

– Det är min bästa julkaka. En saftig saffransbulle, med söt syrlig frosting med riven kokos toppat med rårörda lingon, säger hon.

Att det man bakat själv smakar allra godast tror hon beror på att man bidragit med kärlek till ingredienserna. Men jul och advent, menar hon, får inte bli för kravfyllda.

– Man kan köpa sina pepparkakor och maxa sin ostbricka enkelt med lite ädelost. Den kombinationen av smaker och kryddor får man aldrig annars mer än till jul.

Recept:

Övernattad saffransgröt 

5 dl eko havregryn

1 pkt saffran 0,5g

Riven kokos 1dl

Apelsinjuice 3dl

Apelsin zest av en ekologisk apelsin 

Salt 1/2 tsk 

Agavesirap 0,5 dl

Kokosmjölk 3 dl

1dl russin 

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och låt stå med fördel över natten 

Gröten ska va ganska lös i konsistensen när den är ’nyrörd’

Den kommer sätta sig. 

Toppa med rårörda lingon och kanelrostat bovete

Saftiga saffranskärleksums

(Cirka 20 bitar)

3 ägg

2 ½ dl strösocker

1 påse saffran, 0,5 g

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

150 g smör, smält

1 dl mjölk 

Glasyr
50 g smör, smält

1 msk vaniljsocker

4 ½ dl florsocker

2–3 msk pressad citron (eller vatten om man inte vill ha citronsmak)

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

6. Skär kakan i rutor med en vass kniv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!