Ägare till störande katter kan vräkas

Hyresgäster som låter sina katter bajsa fritt kan med laglig rätt vräkas. Gotlandshems Per-Ewe Boberg hoppas dock grannarna själva kan lösa uppkomna kattkonflikter, med sunt förnuft och empati.- Fast på Riggen kan det vara på sin plats med en kollektiv påminnelse.

Visby2010-10-15 04:00
Enligt Statistiska centralbyrån finns det i snitt 1,8 katter per gotländskt hushåll. Det innebär att det bor uppskattningsvis 2 000 katter i Gotlandshems drygt 1 100 lägenheter på Gråbo. Med katterna bor drygt 10 000 människor.
Det kommunala bostadsbolagets trivselregler lutar sig mot lagen om tillsyn över hundar och katter: Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
Trots det tvingas Gotlandshem ofta skicka ut skriftliga påminnelser om kattregeln. Det säger förvaltningschef Per-Ewe Boberg.
- Om vi får in klagomål börjar vi med ett kollektivt meddelande och det händer säkert någon gång i veckan. Vet man vilket specifikt djur det handlar om gör vi en riktad åtgärd och uppmanar hyresgästerna att följa reglerna. Ibland gör vi hembesök. Sedan måste det följas upp, så vi förvissar oss om att de tar rättelse.
Och om katten fortsätter att störa?
- Då blir det ett skarpare brev med en varning och hot om uppsägning.

Hyreslagen
Uppsägning har lagstöd i Jordabalkens § 12, hyreslagen, som säger att man inte får utsätta grannar för störningar som kan vara skadliga för de boendes hälsa eller försämra deras bostadsmiljö.
Har Gotlandshem vräkt någon på grund av störande katter?
- Jag vet att vi har flyttat på någon och att det sedan skrivits in i kontraktet att antalet katter begränsats till två, men vi har nog aldrig vräkt någon. Fast jag såg på Östnytt i morse att en familj vräkts i Linköping på grund av det, så det förekommer ju.

Riggen
Per-Ewe Boberg är väl medveten om kattproblematiken i kvarteret Riggen.
- Där finns det många som har många katter och släpper man bara ut dem är det naturligtvis svårt att ha uppsikt. Det är kanske dags för en kollektiv uppmaning nu. Fast egentligen är det inga nyheter. Allt står i hyreskontraktet.
Vad kan missnöjda hyresgäster göra?
- Grannar bör i första hand prata med varandra. Kattägarna måste förstå att många som inte har katt kan uppleva dem som ett problem. Det kan ju exempelvis finnas allergier. Känner man att man inte når fram får man bolla över frågan till oss.
Man kan också göra en polisanmälan.
Poliskommissarie Roger Nyd, kan en kattägare fällas för att en katt bajsar i en sandlåda?
- Då måste kattägaren först ha fått varningar och restriktioner och struntat i dem. Då kan det i slutändan bli ett brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.
Vad kan straffet bli?
- Det brukar bli lite dagsböter. Eller brukar och brukar. Det händer ytterst sällan. Det är en så lång process för att komma dit.
I Sverige finns uppskattningsvis omkring 1,3 miljoner katter. Nästan 17 procent av de svenska hushållen har katt.
Var fjärde barnfamilj har katt.
Varannan katt bor i ett hushåll med två vuxna, var tredje med en barnfamilj och var fjärde i ett ensamhushåll.
Regionen Jönköping/Kronoberg/Kalmar/Gotland är Sveriges kattätaste. Där bor mer än var tionde svensk katt. Vart femte hushåll i regionen har katt.
Källa: Statistiska centralbyrån 2006
Mer statistik på:
helagotland.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!