Byggnadsnämnden var tveksam när den 2017 skulle avgöra frågan om rivningslov för det gamla bulhuset intill Gottgluggen på Södertorg. Men beskedet från fastighetsägaren Peter Nilsson var glasklart: Ingenting skulle rivas innan han hade fått bygglov för det som skulle byggas nytt. Peter Nilsson planerade för ett stort nybygge som bland annat skulle ge plats åt ett kryssningscenter.
Löftet kom till och med på pränt i ett dokument som lämnades in till byggnadsnämnden innan politikerna gick till beslut. "Jag förbinder mig att inte verkställa rivningslov innan bygglov för ersättningsbebyggelsen är beviljat av byggnadsnämnden", skrev Peter Nilsson.
Löftet fick avsedd effekt. Politikerna sa ja.
Det som avgjorde att bulhuset fick rivas var att det skulle bereda mark för ett större projekt. Efter löftet konstaterade dåvarande ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) att "nu kan vi kontrollera vad som kommer att byggas istället".
– Det var en utfästelse från hans sida och ett sätt för honom att komma framåt i ärendet. Vi hade förtroende för Peter Nilsson, säger Karl-Allan Nordblom idag.
Men nu är Peter Nilsson på väg att bryta sitt löfte.
Rivningslovet för de tre andra hus som han vill riva på fastigheten är inte klart. Det har överklagats och ska avgöras av regeringen, men när det blir är det ingen som vet. Och utan rivningslov för dessa hus får han inte bygglov för ersättningsbebyggelse.
Trots detta förbereder Peter Nilsson för rivning:
Hyresgästen är uppsagd och den 26 november fick regionen in en rivningsplan för bulhuset från fastighetsägaren.
Peter Nilsson är fåordig om sina planer. Han säger inte när rivningen ska starta, men förklarar att han är tvungen att agera:
– Jag vill helst hantera allt i ett sammanhang och genomföra alla förändringar på en gång. Men eftersom jag inte vet när regeringens beslut kommer måste jag förbereda som om jag inte får något svar från regeringen innan rivningslovet går ut.
Peter Nilsson tonar också ned vikten av det löfte som han gav byggnadsnämnden 2017:
– Ingen kunde förutse att det skulle ta så här lång tid, säger Peter Nilsson.
Vad blir det där bulhuset stått om du inte får rivningslov för övriga hus?
– Vi är övertygade om att vi kommer att få genomföra den planerade förändringen på fastigheten i sin helhet.
Peter Nilsson har en tidspress. Rivningslovet gäller i två år. Om det hinner gå ut har han troligen inte så stora chanser att få ett nytt. Rivningslovet har fått hård kritik. Bland annat har Riksantikvarieämbetet uppmärksammat Världsarvscentret i Paris på byggnadsnämndens agerande.
Dessutom har just detta ärende fått länsstyrelsen att ändra sina rutiner: Sedan förra hösten överprövar den alla nya rivningslov i innerstaden.
Men har löftet till byggnadsnämnden ingen betydelse idag? Juridiken är inte solklar.
– I ett ärende gör sökanden utfästelser och då förutsätts det att man följer dem, säger Patrik Pettersson, chefsjurist vid Region Gotland.
Samtidigt menar han att en kommun inte kan avtala bort sin myndighetsutövning.
– Det är därför oklart vilket värde ett avtal skulle ha i en eventuell tvist, säger Patrik Pettersson.
Han menar också att det kan bli problem med trovärdigheten om utfästelser inte hålls.
– Det finns en allmän hedersaspekt i att man håller vad man lovar. Men om det är en person som står vid sitt ord är inget man prövar i lovet.