11-årige Alvin Rees från Visby hade velat söka till tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock i flera år och förra året gjorde han slag i saken. Med pappa Patriks hjälp gjorde han en presentationsvideo av sig själv och efter intervjuer och castings blev han en av tolv barn som lagade mat i årets upplaga av programmet. Men Alvin åkte ur redan i andra programmet när han skulle göra en Toast Skagen.
– Skaldjur är min svaga sida. Jag missade på grund av brist på kunskap och tog hummer i stället för räkor, säger Alvin.
Hur kändes det?
– Det var jobbigt, jag blev rätt ledsen. Jag ville vara kvar längre.
Efter att Alvin tvingats lämna programmet lagade han inte mat på ett par veckor. Men familjen stöttade och snart var han tillbaka i köket igen.
– Jag trodde inte att han skulle reagera så starkt som han gjorde, han blev så ledsen. Vi försökte peppa och fokusera på att han var en av tolv som kom med bland tusentals sökande, säger Alvins mamma Kristin Rees.
– Jag sade till mig själv att "du kan laga mat, fortsätt med det", säger Alvin.
Det bästa med att vara med i programmet var att få nya vänner. Det svåraste var att inte få säga något om hur det hade gått, berättar Alvin. När programmet väl hade sänts var det många kompisar som tyckte att det var synd att han åkte ut. När han är ute på stan händer det ofta att andra barn kommer fram och vill ta en bild tillsammans med honom.
– Det är roligt att vara känd, det känns bra, säger Alvin.
Intresset för mat har han haft sedan har var liten. Mamma Kristin är kockutbildad och har alltid lagat mat och han har också bakat en hel del med sin mormor.
– Det är en känsla. Att laga mat är som att komma in i en annan värld. Och de som får maten blir så glada, säger Alvin Rees.
Redan innan sin medverkan i Sveriges yngsta mästerkock hade Alvin Rees sin egen kanal på Youtube. Där lägger han ut filmer där han lagar mat och testar produkter. Han har också ett eget Instagramkonto och inför sommaren har han komponerat en egen glass-smak tillsammans med Glassmagasinet: Alvins sommarspecial.
– Det är citron, mynta och ingefärssorbet, säger Alvin och bjuder GA:s medarbetare på ett smakprov.
I framtiden vill Alvin Rees skriva en egen kokbok och på frågan vad han gör om 20 år svarar han:
– Då har jag öppnat en restaurang.
Hur ska du nå dit?
– Jag ska jobba mot min dröm och öva på att laga mat.