Systembolaget vädjar till kunderna – stor brist

Sedan i november har Systembolaget börjat ta emot returglas igen. Men i butiken på Östercentrum är det inget man än så länge märkt av. ”Egentligen helt oförändrat”, säger butikschefen.

Jesper Lagerberg, butikschef på Systembolaget i Visby har ännu inte sett någon rusning för att panta glasflaskor i butiken.

Jesper Lagerberg, butikschef på Systembolaget i Visby har ännu inte sett någon rusning för att panta glasflaskor i butiken.

Foto: David Skoog

Visby2023-01-02 11:05

Även om det varit möjligt sedan första november 2022 så verkar få ha nyttjat möjligheten att panta sitt tomglas på sitt lokala systembolag, i allafall enligt butikschefen Jesper Lagerberg i Visby. Returglassystemet i Sverige, tydligast illustrerat med plastbackar och 33 centilitersflaskor, har funnits i över 100 år i Sverige. 

– Det är egentligen helt oförändrat för oss. Men grejen är den att det går ju att lämna in pant eller flaskor var du vill. Oavsett om det är här hos oss eller i en annan butik. Det är möjligt att det märkts mer hos andra butiker med pantmöjligheter, säger han.

Anledningen till varför man vill att kunder ska panta flaskor är för att det just nu råder en akut flaskbrist i hela landet. Det var i somras som bristen på glas blev för stor. Pandemin och kriget i Ukraina målas ut som boven i dramat. Enligt branschorganisationen Sveriges bryggerier kastas så mycket som 86 procent av alla glasflaskor i glasåtervinningen, istället för att pantas.

– Många tror att de köpt engångsglas och slänger flaskorna i glasigloos. Det innebär att miljontals flaskor som skulle kunna återanvändas hamnar fel. En returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas, säger Anna-Karin Fondberg, Sveriges Bryggeriers vd i ett pressmedelande. 

Jesper Lagerberg, vid Systembolaget i Visby nämner både brist, men också miljön som viktiga faktorer till varför man nu ropar högt efter behandlat glas. 

– Flaskbristen har ju gjort det här har lyfts, sen finns såklart en miljömässig vinning av det här då man kan använda samma flaska flera gånger, säger han.

Skulle ni kunna göra mer som ett lokalt Systembolag, tror du?

– Det jag tror vi kan göra är att bli bättre på att upplysa när våra kunder handlar att just en viss flaska går att panta.

De flaskor på Systembolaget som går att panta är också alltid markerade med ”returflaska”, så att kunder ska kunna se tydligt vilka flaskor som ska kastas och inte.

– Jag hoppas verkligen att det kommer bli vanligare att panta glasflaskorna istället för att slänga i ”holken”, säger Jesper Lagerberg.

Eftersom det än så länge inte har blivit någon ökning av tomglas på Systembolaget i Visby har man inte behövt någon ny rutin för arbetet. Tomma flaskor skickas till fastlandet med vanliga distributörerna av dryck till Systembolaget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!