Alice kan bli ”Årets byggkvinna” i Sverige

Alice Olsson är en av tre nominerade till ”Årets byggkvinna”. Det nationella priset är ett försök att locka fler kvinnor till branschen. Genom åren har hon ibland ifrågasatt sitt yrkesval.

Alice Olsson har arbetat inom byggbranschen ända sedan hon tog studenten för tolv år sedan. Nu är hon nominerad till att bli "Årets byggkvinna" i Sverige.

Alice Olsson har arbetat inom byggbranschen ända sedan hon tog studenten för tolv år sedan. Nu är hon nominerad till att bli "Årets byggkvinna" i Sverige.

Foto: Magnus Ihreskog

Visby2024-04-12 10:55

I tolv år, ända sedan studenten 2012, har Alice Olsson arbetat i byggbranschen. På senare år som plattsättare, ett handgripligt jobb med snabbt resultat.

Många är de större byggen hon varit del i, som Kolgården, husen vid Galgberget och exploateringen av A7-fältet.

Mängder av mindre också, för all del. Det får folk i hennes närhet veta under bilturer på ön.

– Det blir lätt så, skrattar hon. Liksom ”där inne har jag renoverat ett badrum”. Märkligt att man kommer ihåg det mesta!

undefined
Alice Olsson har under många år fungerat som plattsättare, vilket personerna i bakgrunden ägnar sig åt. Nu pluggar hon till byggnadsingenjör och blir färdig till sommaren.

Ända sedan hon var liten har Alice närt sin kreativitet. Först hängde hon med morfar i hans snickarbod, sedan pluggade hon plötsligt på byggprogrammet.

…och nu är hon tjänstledig från Karlströms Golv för att på distans mot Nackademin i Solna plugga till byggnadsingenjör. LIA-praktiken, ”Lärande i arbete”, gör hon hos Wisab och till sommaren är utbildningen klar.

Istället för handgripligt byggnadsarbete kan hon då ta mer administrativa jobb; planering och projektering, steget innan plattorna ska på plats.

undefined
Tunga lyft och ett fysiskt jobb var Alice Olsson beredd på inom byggbranschen, dock inte den ibland elaka och sexistiska jargongen. Det har fått henne att flera gånger ifrågasätta sitt yrkesval.

För fortsätta i branschen vill hon, det var ju det där med det kreativa. Men det har funnits stunder då hon ifrågasatt sitt yrkesval.

Ibland har det varit tufft, det hymlar hon inte med. Tunga lyft och fysiskt arbete var hon beredd på, dock inte den tuffa jargongen.

– Det är något jag tycker tappats bort under utbildningen, att berätta hur verkligheten är för att göra oss redo att möta den, säger hon.

Så vad var det som väntade?

– Både elaka och sexuella kommentarer. Det är absolut bättre nu än när jag började, men bygg har en bit kvar. Det är 2024 och man borde ha kommit längre.

undefined
Alice Olsson är nominerad till "Årets byggkvinna 2024".

I början teg hon, nu säger hon ifrån. Ibland. Men i större grupper är risken att taggar vänds utåt, då är det bättre att prata mellan fyra ögon.

”Det har alltid varit så här” håller inte längre, tycker hon. Alla har ansvar för arbetsmiljön.

– Och jag är inte så säker på att alla killar heller gillar grova skämt, men med grupptryck törs alla kanske inte säga vad de tycker, säger Alice Olsson.

Med detta sagt, och med det faktum att hon verkligen stundom ifrågasatt sitt yrkesval, har hon kommit fram till att hon gillar det.

Därför är hon också stolt och glad att, som en av tre i landet, ha nominerats till "Årets byggkvinna" 

– Det behövs verkligen fler kvinnor och vi själva måste göra vad vi kan för att visa framfötterna, säger Alice Olsson.

Årets byggkvinna

Priset "Årets byggkvinna" instiftades 2021 av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen och Sandra Mobaraki, Sveriges första Bygginspiratör.

Priset är tänkt att lyfta fram kvinnliga förebilder så att fler på sikt söker sig till branschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket bidrar till en sundare arbetskultur.

Gotländskan Alice Olsson är en av tre som i år nominerats till priset. Vinnaren tillkännages under arrangemanget Nordbygg by Night i Stockholm 23-26 april

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!