Alla får komma till residenset

Gästlistan till landshövdingens sommarfest brukar väcka både nyfikenhet och förtret. Nu bjuder Anders Flanking in alla gotlänningar till residenset.

Landshövding Anders Flanking bjuder in till öppet hus i residenset.

Landshövding Anders Flanking bjuder in till öppet hus i residenset.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-09-27 11:00

I juni började Anders Flanking som ny landshövding på Gotland. Han valde då att fortsätta tidigare landshövdingars tradition med en årlig sommarfest – om än i nedbantad form. 

Vilka som får, och kanske ännu mer vilka som inte får, någon inbjudan till sommarfesten är ett återkommande samtalsämne. Men nu introducerar landshövdingen en fest där just gästlistan inte kan väcka någon anstöt: lagom till advent planerar han att hålla öppet hus i residenset för alla gotlänningar.

– Det här huset ser folk utifrån, men jag tror att många vill se hur det ser ut inuti också, säger han och avslöjar att det just nu lutar åt kaffe och saffranspannkaka till dem som kommer.

Än så länge finns det dock en hel del praktiska detaljer att lösa.

 –  Det är inte hugget i sten ännu, för det är vissa saker som måste lösas med säkerheten, men jag kan inte tänka mig att det blir några problem, säger han.

Dessutom måste länsstyrelsen räkna ut hur många gäster residenset kan ta emot under en dag. Mest sannolikt blir det ett begränsat antal platser som fördelas enligt försttillkvarnprincipen. 

Adventskaffet är en del i landshövdingens strävan att försöka träffa så många gotlänningar som möjligt.

–  Jag tycker att man ska ha som ambition att möta många olika människor. Jag vill träffa civilsamhället, ideella föreningar och den fackliga rörelsen på samma sätt som jag möter till exempel näringslivet, säger Anders Flanking.

Anders Flanking.
Anders Flanking.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!