Enligt 02:s klimatindikator höjdes medeltemperaturen på Gotland med 1,3 grader mer än genomsnittet på ön under jämförelseperioden 1961-1990. Medeltemeraturen på Gotland är nu 8,1 grader.
- Att vi använder just perioden 61-90 är en internationell överenskommelse. Om åtta år kommer den att ersättas av en ny period som slutar 2020, berättar Per Holmgren och fortsätter:
- Anledningen till att det blir varmare på Gotland har bland annat att göra med de känsliga vintrarna. För att det ska bli kallt på Gotland måste det komma mycket is på Östersjön, då sjunker temperaturen på ön. Men det har varit relativt isfria vintrar de senaste åren.
Vad har det inneburit?
- Man kan se att höstarna har dragit ut på tiden och vårarna kommit tidigare i hela norra Europa. Det har inneburit högre medeltemperatur, och fortsätter uppvärmningen kommer det att märkas med tiden även om det inte blir lika dramatiskt som på andra håll i världen.
Hur menar du?
- Vi har större marginal här uppe. Om det här fortsätter kommer vi kanske att ha samma klimat som i Danmark eller norra Tyskland. I andra delar av världen kan temperaturhöjningar innebära stora katastrofer med vattenbrist, omfattande problem med matförsörjningen och instabilitet i samhället.
Hur skulle vi märka det på Gotland?
- Jag skulle säga att vi redan om 10-20 år kan märka av betydligt torrare klimat, så att bland annat Gotland och Östersjölandskapen upplever längre perioder av torka och mindre nederbörd vissa somrar. Skördeperioderna kan bli längre, men eftersom det blir torrare kommer produktionen förmodligen ändå att minska.
Går det att undvika den här utvecklingen?
- Mycket av svaret på den frågan handlar om att ställa om bränsleanvändningen, så att vi istället börjar använda energikällor som vindkraft och solkraft, avslutar Per Holmgren.