Almedalen kryllar av fisk – oro för fågelartens närvaro

Trots att dammen tömdes på vatten överlevde oönskade arter. Mängder av karpfiskar lockar nu skarven till Almedalen, där de setts fiska mitt i stan.

Nicka Hellenberg smyger längs kanten av dammen i Almedalen. Vattnet är ännu kallt men en större fisk plaskar plötsligt till.

Nicka Hellenberg smyger längs kanten av dammen i Almedalen. Vattnet är ännu kallt men en större fisk plaskar plötsligt till.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-03-12 17:45

Almedalens fågelliv har fått en ny och glupsk gäst. Dammen med fisk har lockat skarvar till Almedalen, där de ibland jagar stora fiskar i ett spektakulärt skådespel. Gunnar Sjösten lyckades fånga på bild när en skarv dök och kom upp med en stor karp, som den vände i näbben och svalde hel med huvudet före ner i den långa halsen.

undefined
Den häftiga bilden fångades nyligen av Gunnar Sjösten i Almedalen. Skarven kämpade och lyckades få ner karpen genom sin långa hals. Flera personer har satt den "svarta pelikanen" fiska och jaga byten i dammen.

– Ur sportfiskarnas synvinkel finns det en oro för vad skarven ställer till med, men jag tror inte att ett par skarvar gör så stor skada här, säger, säger Nicka Hellenberg, sportfiskare och fiskevårdsexpert, och berättar att han varit med i arbetet kring fiskbeståndet i Almedalen.

undefined
Nicka Hellenberg smyger längs kanten av dammen i Almedalen. Vattnet är ännu kallt men en större fisk plaskar plötsligt till.

Det var hösten 2015 när regionen skulle tömma dammen, för att renovera och stålsko kanterna så att de blev stabila, som Nicka Hellenberg kontaktades. Tillsammans med Kenny Cronhamn fångade han in väldiga fiskar, gräskarp, koikarp och guldid, där de största exemplaren var gamla och vägde 16 kilo. Då hade dammen inte grävts ut sedan 1970-talet.

– Dammen tömdes och tre arter sparades. De fick åka på ”fisk-spa” till Ar under tiden, och släpptes sedan tillbaka i dammen, säger Nicka Hellenberg.

undefined
2015 såg det ut så här när dammen i Almedalen tömdes på vatten. Mycket stora exemplar av karpar kunde fångas och transporteras till Ar, i väntan på att deras hem skulle restaureras och ta emot dem igen.

Förhoppningen var att bli av med oönskade horder av sutare och mängder med fjällkarpar som då överbefolkade dammen. Så blev det inte.

– Förmodligen fanns det fiskar kvar som överlevt i gyttjan. När man fyllde på vatten lyckades de etablera sig igen. I somras kokade det av fisk – fjällkarp simmade omkring överallt. Att skarven nu flyttar in är inte så konstigt, säger han.

undefined
Nicka Hellenberg och Kenny Cronhamn i dammen 2015.

Hur situationen blir i Almedalen i sommar är svårbedömt. Just nu är vattnet kallt och värmeälskande karpfiskar håller sig stilla. Aktiva fiskar skulle kunna locka ett större antal skarvar.

– Att se dem dyka och fånga fisk är häftigt. Men vi ska inte sticka under stol med att skarvarna på andra håll är ett problem, säger Nicka Hellenberg.

Han menar att naturen i bästa fall har sin gång, där mängden fisk reglerar sig själv och enstaka skarvar kan fortsätta äta sig mätta.

– Skulle det visa sig att beståndet av fisk fortsätter att öka ännu mer måste man kanske titta på någon lösning, säger han.

undefined
Nicka Hellenberg följer utvecklingen med fiskbestånd och skarvar i Almedalen.

Att tömma dammen igen för att bli av med fisken skulle innebära mycket jobb. Nicka Hellenberg betonar att det råder förbud mot allt fiske i Almedalen, och att man inte får lov att flytta fiskar mellan olika vattendrag.

– Det kan bli problem med smitta och oönskad spridning av arter som kan rubba balansen i vattendrag, säger han.

undefined
Kenny Cronhamn och Nicka Hellenberg i oktober 2015 med ett av de stora exemplaren karp som då fångades in när vattnet tömdes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!