– Äntligen! Som vi har väntat, som vi har längtat, säger landshövding Anders Flanking, vid sitt tal under Almedalsveckans invigning på söndagen.
Förutom att hylla den demokratiska mötesplats som Almedalsveckan är, var Anders Flanking en av talarna som berörde kriget i Ukraina och rådande säkerhetspolitiska läge.
– Jag får ibland frågor om det verkligen är säkert att åka till Gotland nu, men jag kan säga att jag aldrig känt mig tryggare än vad jag gör nu, med alla satsningar på försvar och beredskap. Så välkomna hit, ta vara på era dagar här, säger Anders Flanking.
Enligt Almedalsveckan beräknas omkring 100 000 besökare delta på plats i Visby under kommande dagar. I programmet finns drygt 2 000 evenemang och samtliga partiledare kommer att hålla tal från Almedalens scen. Men det är ändå en Almedalsvecka i ny kostym. Färre dagar, färre evenemang och glesare mellan tälten.
Men det finns även nya satsningar, som det så kallade "partitorget" i Almedalen, där företrädare för de politiska partierna finns på plats varje dag. Ungdomsförbunden ges även mer plats, bland annat i form av debatt, tal och dueller från scenen.
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, är påtagligt lycklig över att veckan är tillbaka efter två pandemiår.
– Det är helt underbart. De senaste dagarna har det bara bubblat i kroppen. Väl här blir jag så glad när jag ser alla människor, och det är en gemytlig känsla, säger hon.
Det har debatterats en hel del om Almedalsveckans relevans – vad säger du, är den fortfarande relevant?
– Känslan jag har i dag är att vi är tillbaka starkare än någonsin. Jag upplever att det finns ett behov av att mötas igen. Sedan är det viktigt att vi fortsätter på den inslagna vägen med demokrati och politiken i fokus, säger Mia Stuhre.
Från regeringen deltog kulturminister Jeanette Gustafsdotter under invigningen. Hon berättar att hon själv, innan pandemin, besökt Almedalsveckan varje år i 25 års tid.
– När jag läser programmet och går runt här slås jag av vilket enormt engagemang det finns i Sverige. Men vi kan inte ta demokratin för given. I Europa hotas rättsstaten i flera länder och i Ukraina angrips ett helt folk. Det smärtar mig att säga det, men vi kan inte ta demokratin för given, säger Jeanette Gustafsdotter.