Almedalsveckan brukar alltid locka extra mycket folk och intresse under ett valår, då det politiska samtalet är som hetast. 2021 är inte ett sådant år – inget tyder längre på ett nyval i år – men i stället hade vi en statsministeromröstning under själva veckans sista dag.
– Jag tror det politiska läget har satt Almedalen mer på allas läppar och inneburit en del draghjälp. Vi upplever att många har sett de digitala partiledartalen, vilket är positivt både för partierna och för veckan, säger Almedalens projektledare Mia Stuhre.
Hon nämner dock en liten nackdel med upplägget också:
– Om det inte hade varit för omröstningen hade vi fått höra Löfven tala också. Men jag har full förståelse för att annat gick före den här gången, med tanke på läget.
Evenemang utan partipolitiskt fokus kanske lockade färre under onsdagen också?
– Nja, jag tror alla har sin nisch när det gäller publik. Jag vet en arrangör där en deltagande politiker hoppade av på grund av omröstningen, men det har inte varit mycket sånt, säger Mia Stuhre.
Enligt Ulla Pettersson, tidigare riksdagsledamot och S-ordförande på Gotland, är det en unik händelse att politikerveckan avslutas med en ny regering.
– Det har inte skett förut. På det sättet kom ju Almedalen i fokus, många lyssnade på partiledartalen för att höra om det osäkra läget.
Vi kanske alltid borde välja statsminister i slutet?
– Ja, eller ha allmänna val då. Det är en spännande idé, tycker Ulla Pettersson.