Det är valår och efter två år präglade av pandemin är Almedalsveckan tillbaka, men i förändrad kostym. Åtta dagar blir fem, och partierna får en halv dag var. Enligt Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre märks redan nu ett intresse.
– Det finns ett stort engagemang, en förväntan och en längtan efter att få träffas igen.
Det är för tidigt för att säga något om vilka ämnen som väntas bli särskilt populära, men en trend går redan att utläsa, berättar Mia Stuhre.
– Det verkar finnas en förändringsvilja att medverka på nya sätt. Jag tror att fler funderar på att jobba tillsammans, att istället för att det är tio programpunkter om samma ämne går man samman och samarbetar om ämnena. Det blir i så fall färre punkter i programmet, men en kvalitetshöjning både för arrangörer och besökare.
Märks det redan att det är valår?
– Jag märker när jag följer mediebevakningen att det börjar spekuleras och analyseras om vad som blir de stora frågorna under Almedalsveckan. Ämnen som nämns är energifrågor, säkerhetspolitiska frågor och vård och omsorg.
Vad finns för utmaningar med det ändrade upplägget?
– För partiernas del har de kortare tid att vara i centrum. Det blir också tuffare krav på media som ska hantera två partier per dag, säger Mia Stuhre.
En av de återkommande frågorna gällande Almedalsveckan är den om boende och boendepriser. Nytt för i år är att privatpersoner kan annonsera om boendeplats via Almedalsveckans hemsida.
– Listan fylls på i strid ström. För någon vecka sedan gjorde vi en genomgång av de erbjudanden som fanns och tittade på antal bäddar och vad de kostar. Vi landade på ett snittpris på strax över 700 kronor per bädd och natt.
Ansökningarna om markplats och om plats i det officiella programmet har börjat komma in, men än så länge är takten något lägre än den varit tidigare år.
– Jag tror att det handlar om att efter de här två, tre åren har man inte riktigt landat i vad man vill göra än. Omvärldsläget och kriget i Ukraina kan påverka oss, men det är för tidigt att säga hur, säger Mia Stuhre.
Med tanke på det, hur jobbar ni med säkerheten i år?
– Vi för hela tiden en dialog med vår beredskapsenhet, länsstyrelsen, polisen och riksdagspolitikerna. Vi måste tro att det går att mötas i sommar och fortsätter att planera för en fysisk vecka, men skulle Försvarsmakten och polisen ha en annan uppfattning måste vi rätta oss efter det. Just nu finns inga sådana signaler.