Kaptenen på Arlington: ”Ska synas mer i Skandinavien”

Under onsdagen fick GA en intervju med Eric Kellum, kapten på den amerikanska stridsfartyget USS Arlington som besöker Visby. Han berättade bland annat om närgångna överflygningar och hur kriget i Ukraina påverkar fartygets verksamhet.

Eric Kellum från Texas är kapten ombord på USS Arlington som under ett par dagar legat förtöjd vid kryssningskajen i Visby.

Eric Kellum från Texas är kapten ombord på USS Arlington som under ett par dagar legat förtöjd vid kryssningskajen i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Visby2022-09-07 18:28

USS Arlington är det första amerikanska stridsfartyg som lagt till i Visby, berättar kapen Kellum. Besöket är en del av USA:s uttalade mål att synas mer i Skandinavien och i Östersjön. Fartyget kommer närmast från en övning i Hanöbukten (ett namn som kaptenen får kämpa ordentligt med att uttala) tillsammans med det svenska försvaret. Officiellt är stoppet i Visby en chans att fylla på förråden och ge besättningen lite ledigt, men det finns också andra skäl.

– Vi kom hit för att min chef sade så, skojar kapten Kellum först men tillägger sedan:

– Om jag tar på mig mina strategiska glasögon så har ju Gotland ett bra läge. Det finns ju en anledning till att Visby har en mur. Så det har ju också med det att göra, att se till att vi har möjlighet att lägga till här. Då är vi också utom räckhåll för många saker som Ryssland kan hitta på.

undefined
Eric Kellum från Texas är kapten ombord på USS Arlington som under ett par dagar legat förtöjd vid kryssningskajen i Visby.

För Rysslands invasion av Ukraina har påverkat USS Arlington och dess besättning som har fullt upp med att planera och genomföra övningar tillsammans med andra länder. Dels medlemmar i Nato som Turkiet och Norge, dels icke medlemsländer som Sverige och Finland. Under den här turen på andra sidan Atlanten har de bland annat övat vid Island, i Medelhavet och i Östersjön, aktiviteter som Ryssarna är mycket intresserade av.

– De är definitivt intresserade av vad vi gör där ute. De har ett skepp som följer oss överallt. Vi är väldigt försiktiga under våra operationer, vi använder krypterad, elektronisk kommunikation och besättningen får inte använda sina mobiltelefoner ute på sjön, säger kapten Kellum.

undefined
Även om fartyget inte är de största i den amerikanska flottan så kan USS Arlington ståta med den största bryggan.

Han berättar också om nära överflygningar av ryska plan.

– Vi hade två su-24:or som flög över oss när vi hade en luftövning, de flög kanske 100 meter från bryggvingen. Det var lite nervöst, säger kapten Kellum som också vill betona att USA inte är krig med Ryssland.

– Vi försöker vara icke hotande och väldigt professionella. Men läget har förändrat hur vi förlägger våra styrkor och hur vi tränar. 

Själv är han inte direkt oroad över världsutvecklingen men samtidigt menar han att världen har förändrats.

– Jag pratar med besättningen om att det kommer att vara en förändrad värld när vi kommer tillbaka till USA. Kriget i Ukraina har omformat världen och polariserat oss, det är inte bra.

undefined
Ombord på USS Arlington finns fyra helikoptrar som används för transport av utrustning och marinsoldater. Flygdäcket är stort och två helikoptrar kan landa samtidigt.

Innan mötet med kapten Eric Kellum fick GA en guidad tur runt USS Arlington. Det gick i ett rasande tempo med start under däck där all utrustning finns lagrad. Här står också de två gigantiska hydrokoptrar som används för transporter till land. Turen gick vidare till flygdäck, där två av fartyget fyra helikoptrar kan landa samtidigt, till sjukavdelningen där fartygets egna läkare bland annat har två fullt utrustade operationssalar till sitt förfogande. Ytterligare några branta trappor ligger fartygets hjärta, bryggan.

– Det är den största bryggan i den amerikanska flottan, säger Arturo Melendez, assistant operations officer, som ledde rundturen.

undefined
Arturo Melendez tog värvning för att kunna se till att hans familj är säker. Både hans pappa och syster har jobbat i flottan.

Ombord finns även ett minnesrum över händelserna den 11 september 2001. Fartyget är döpt efter staden Arlington, där ett av planen kraschade in i militärhögkvarteret Pentagon.

– Det här påminner mig varför jag tog värvning i flottan. Jag ser till att min familj är säker, jag vet att jag gör det bästa för att de ska vara säkra, säger Arturo Melendez.

undefined
I fartygets minnesrum finns en tavla med namnen på alla som omkom när flygplanet kraschade in i Pentagon den 11 september 2001. Fartyget är döpt efter namnet på den stad Pentagon ligger i.
USS Arlington

USS Arlington är ett amfibietransportfartyg, färdigbyggt år 2012.

Det har en besättning på cirka 1 000 personer. Den består av cirka 700 av dem är marinsoldater inklusive 50 befäl, och 300 flottister inklusive 40 officerare.

Andelen kvinnor ombord är runt 40 procent, och 30 procent av alla officerare är kvinnor.

Fartyget utsida är lite kantig vilket gör att det ser mindre ut än det är på en radarskärm.

USS Arlington kommer att återvända till sin hemmahamn Norfolk i Virginia i mitten av oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!