Anders Hansen till Visby: "Därför mår vi så dåligt"

Vår hjärna reagerar på hot i dag på samma vis som den gjorde för tusentals år sedan när vi befann oss på savannen i en betydligt farligare värld. ”Det är därför så många mår så dåligt idag”, säger Anders Hansen som berättar mer om detta på torsdagen.

Anders Hansen kommer till Visby på torsdagen och berättar bland annat om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.

Anders Hansen kommer till Visby på torsdagen och berättar bland annat om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.

Foto: Henrik Jonsson

Visby2023-10-05 08:35

Anders Hansen, läkare med psykiatri som specialitet, har under flera år spridit kunskap om hur hjärnan påverkas av att vi rör på oss, vad som händer när vi stressar och inte minst, varför vi mår så dåligt psykiskt. 

– Var åttonde person äter antidepressiva läkemedel, berättar han som ser andra lösningar än bara medicin, för att vi ska må bättre. 

I boken ”Depphjärnan” reder han ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Han belyser det genom att ta ett jättekliv bakåt i tiden. Hjärnan reagerar med stress vid ett hot, vare sig det är i idag eller för tusentals år sedan. Hjärnan har inte hängt med i evolutionen.

– Hjärnan har inte förändrats på 20 000 år. Den tror att vi fortfarande är kvar på savannen i en farlig värld där svält, infektioner och katastrofer hotar.

Den här instinkten lever kvar och leder oss fel i en värld som ser helt annorlunda ut. Vi upplever kraftig stress trots att vi inte längre befinner oss i någon direkt livsfara.

När stress en gång i tiden var ett skydd för att vi skulle vara bättre rustade för att möta hot som farliga djur, satte den fart på hjärtat som började slå snabbare för att ge kraft att fly. Idag fungerar stressystemet på samma vis och drar i gång när vi utsätts för oro och diffusa faror som att hinna i tid till förskolan eller att prestera bra på jobbet.

– Vi har de här otroligt starka biologiska drifterna i botten. Och det leder oss fel. Jag vill att folk ska förstå hur de funkar "under motorhuven". Det behöver vi ta mer på allvar, säger han.

Lösningen finns i kunskap om hur hjärnan fungerar och att den helt enkelt inte utvecklats i takt med det liv vi lever idag.

– Det är viktigt att förstå varför vi fungerar som vi gör. Fattar vi varför hjärnan reagerar som för tusentals år sedan, blir det lättare att förstå att ångest och depression är reaktion på våra förfäders liv och inte på det liv vi lever nu.

Ett annat exempel på hur hjärnan spelar oss ett spratt handlar om föda. Våra förfäder åt så mycket de kunde om de fick chansen. Nästa dag kanske det inte fanns någon mat. Vi gör samma sak idag när vi äter tills godiset tar slut. Hjärnan befinner sig på savannen och äter för att inte riskera att svälta ihjäl trots att vi har ett överflöd av mat. 

Stress behöver inte vara skadlig men blir den långvarig kan den orsaka ångest och depressioner. I det sammanhanget har vetenskapliga mätningar kunnat påvisa att fysisk aktivitet kan göra oss mer stresståliga och fungera lika effektivt som läkemedel för att lindra medelsvåra depressioner. 

Anders Hansen har skrivit flera böcker om hur hjärnan fungerar, medverkat i tv- och radioprogram samt hållit mängder av föredrag för att på ett begripligt sätt sprida dessa kunskaper. En av böckerna ”Hjärnstark” beskriver hur ditt minne, din koncentration och tankeförmåga förbättras om du rör dig. Det handlar om cirka 45 minuter, tre gånger i veckan så att pulsen höjs. Det är inte fråga om idrott på elitnivå utan snarare om rörelse utifrån din egen förmåga. 

Allt det här är inget Anders Hansen forskat fram själv utan är en sammanställning av en mängd vetenskapliga undersökningar som han sedan lyft fram för en bredare massa. På torsdagen berättar han mer om detta i Ica Maxi arena, ett arrangemang som Region Gotland bjuder på.

Böcker av Anders Hansen

Hälsa på recept: Träna smartare, må bättre, lev längre

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna

Fördel ADHD: Var på skalan ligger du?

Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra

Skärmhjärnan: Hur en hjärna i osynk med sin tid ka göra oss stressande, deprimerade och ångestfyllda 

Böckerna finns även i kort-/juniorversioner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!