Andreas Piirimets tips för ett lugnare liv

Från åtta timmar per dag på kontoret till en sjukskrivning och sedan en bok och föreläsningar varje vecka. Andreas Piirimets ser tillbaka på sin resa med stolthet.

Andreas Piirimets menar att förändringen till ett hälsosamt liv måste komma inifrån.

Andreas Piirimets menar att förändringen till ett hälsosamt liv måste komma inifrån.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-09-19 12:09

Efter 15 år som IT-konsult sadlade Andreas Piirimets om till föreläsare. Hans hetsiga tempo fick honom att gå in i väggen, två gånger hamnade han på akuten, en gång i ambulans. Nu använder han sina erfarenheter för att hjälpa andra att förebygga stress och utbrändhet. Under onsdagskvällen föreläste Andreas för allmänheten, GA fick möjlighet att träffa honom innan han klev på scenen. 

– Det finns ingen enkel lösning till ett mindre stressigt liv, då hade folk klarat sig själva. Jag berättar om olika strategier man kan använda sig av och sedan får man jobba utifrån vad som passar en själv, säger Andreas Piirimets.

Att gå från ett kontorsjobb till olika föreläsningsscener varje vecka låter motsägelsefullt nog ganska stressigt men Andreas menar att det aldrig har varit något problem att prata inför folk.

– Är det bröllop håller jag tal, är det middag så hörs jag mest. Innan jag gick in i väggen höll jag i möten på jobbet och innan dess var det studentteatern som gällde.

När fasaden på Andreas tillsynes perfekta liv revs och han blev sjukskriven för utmattningssyndrom kom skuldkänslorna.

– Min fru fick ta hand om allt, det tog 20 dagar innan jag ens kunde få mig själv till att sätta igång en diskmaskin. Och kollegan som fick ta över min arbetsbörda gick också in i väggen. Det är klart man känner skuld då. 

Andreas förklarar att det var en brist på självkänsla som gjorde att han hamnade i sin situation.

– När man inte är nöjd med sig själv utan försöker bygga en perfekt egenbild utifrån sina prestationer blir det inte bra. Det var som att jag hade ett monster inom mig som bara ville göra mer och mer hela tiden. 

Formellt sett var Andreas Piirimets sjukskriven i sex månader men det dröjde ett helt år innan han var tillbaka på jobbet igen. Och efter det dröjde det inte länge förrän han kände behovet av att prata om vad han varit med om.

– Det var som att jag såg på min arbetsplats med andra ögon, jag kunde inte förstå varför mina kollegor sprang runt på kontoret helt sönderstressade. Skygglapparna var av och nu kunde jag äntligen se världen utanför stressbubblan.

Idag varvar Andreas rollen som IT-konsult med föreläsningarna och bokskrivande. I februari släpper han sin första bok som behandlar samma ämne som han föreläser om.

– Forskning om stress, hjärnan och sömn kan lätt bli ganska tråkigt. Jag vill se mig själv som bron mellan forskningen och allmänheten. Boken blir som en fördjupning av det jag pratar om på scen. 

När han ser tillbaka på den resan han gjort känner Andreas stolthet. Han har blivit en gladare person som lever sitt liv som han själv vill.

– Jag behövde gå in i väggen för att förstå att jag levde ohållbart. Och det är så det är, förändringen måste komma inifrån. Det är svårt för en anhörig att påverka någon som är stressad till att lugna ned sig, min fru var jättearg för jag inte lyssnade på henne. Hon såg vad som var på väg att hända och jag hade ingen aning. 

På frågan om det finns några grupper som har större risk att  drabbas av utmattningssyndrom drar sig Andreas något för att svara konkret. 

– Jag tror inte det är värst inom IT, även en bibliotekarie blir ju stressad. Det jag vet är att de som är i störst behov av att lyssna på mina föreläsningar är de som inte alls tror att de behöver lyssna på mina föreläsningar. De är själva förblindade i sin stressbubbla. 

Innan sjukskrivningen märkte Andreas inte själv att han höll på att drunkna i stress.
Innan sjukskrivningen märkte Andreas inte själv att han höll på att drunkna i stress.
Andreas fem tips

1. Arbeta med självkänslan.

2. Var ärlig med hur du mår.

3. Visualisera din arbetsbörda, gör en lista med ALLT du har att göra och våga säga nej till det som inte hinns med.

4. Tillåt dig själv att släppa mobilen så din hjärna får en paus från mail, sociala medier och nyhetsflöden.

5. Viktigast av allt är att du prioriterar sömnen. Sover du inte bra så spelar det ingen roll hur mycket du jobbar med självkänslan, du kommer krascha ändå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!