Anhörigstödet samlar sig för att nå fler

Efter en renovering av lokalerna på Gråbo kan anhörigstödet nu samla sina styrkor. "Vi har ett stort uppdrag och det finns flera vinster i att sitta tillsammans", säger Tove Öberg, enhetschef för hälsofrämjande enheten.

Enhetschefen Tove Öberg hoppas på att nå behövande tidigare och på att kunna nå ut till fler. Både när det gäller anhörigstöd, den öppna verksamheten för 65 + samt dagverksamheten för personer med demens.

Enhetschefen Tove Öberg hoppas på att nå behövande tidigare och på att kunna nå ut till fler. Både när det gäller anhörigstöd, den öppna verksamheten för 65 + samt dagverksamheten för personer med demens.

Foto: David Skoog

Visby2020-03-11 09:31

Att till vardags stötta en närstående som mår dåligt kan ta på ens krafter. Det är något som personalen på Region Gotlands anhörigstöd vet. Varje vecka träffar de en mängd gotlänningar, så kallade anhöriga, som av olika skäl hjälper en närstående i vardagen. Det kan vara att personen mår dåligt psykiskt eller fysiskt, har en sjukdom eller en funktionsnedsättning, och därmed behöver den anhörige vid sin sida.

Anhörigstödets del i detta är att de erbjuder samtal, enskilt och i grupp, samt hjälp med att hitta nyttig information.

– Vi försöker vägleda och lotsa folk rätt. Det kan vara ganska snårigt och ibland kan det vara så att man blir anhörig över en natt, säger Malin Bäckstäde, anhörigkonsulent.

Tillsammans med verksamheterna Öppen verksamhet för 65 + och dagverksamhet för personer med demens bjöd de på måndagen in allmänheten till ett öppet hus i sina lokaler på Gråbo. Både för att informera om vad de gör samt för att visa upp de nyligen renoverade lokalerna. Efter att ha fått fler kontorsrum kan personalen på anhörigstödet nu sitta tillsammans istället för som tidigare utspridda i Visby. Öppen verksamhet för 65 + håller också till i samma lokaler. 

– Det blir lättare att ha en kontakt mellan våra team nu och det gör att vi kan förbättra vårt arbete. När det kommer till anhörigstöd önskar jag att vi når fler och att vi når dem tidigare, säger Tove Öberg. 

Statistik visar att var femte gotlänning stöttar eller vårdar en närstående, och Tove Öberg menar att det kan leda till mycket stress för den anhörige.

– Man kanske kämpar för att få ihop sitt eget liv och samtidigt ska man stötta en annan emotionellt och fysiskt med exempelvis städning och andra praktiska saker. 

Även Malin Bäckstäde framhäver att det är något som brukar komma på tal under samtalen. Hur man ska orka stödja sin närstående utan att glömma bort sig själv. 

– Vi pratar en hel del känslor och försöker fokusera på den anhöriges egna behov och vad den behöver för att må bra själv. Det är viktigt att våga ta emot hjälp som anhörig.

En som passade på att kika på de nyrenoverade lokalerna var Nils-Tore Krusenblad. Han har gått i anhöriggruppen till följd av psykisk ohälsa.

– Jag har fått mycket stöd i gruppen och har träffat andra med liknande problem. Det kan hjälpa mycket, säger han.

Karta: Gråbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!