Den frågan har Riksantikvarieämbetet ställt till länsstyrelsen, som ansvarar för det statliga kulturmiljöarbetet på regional nivå. Riksantikvarieämbetet efterlyste en redogörelse över pågående ovarsamhet eller vanvård av kulturhistoriska fastigheter. Man ville även ha länsstyrelsens bedömning om läget är så allvarligt att Hansestaden Visbys universella värden hotas.
Länsstyrelsen bollade frågan vidare till regionens miljö- och byggnämnd, som har tillsynsansvaret. I sitt svar uppger nämnden att anmälningar kommit allt tätare på senare tid och att man nu har 46 pågående tillsynsärenden om fastigheter i innerstaden. Det gäller inte bara vanvård, utan även att åtgärder vidtagits utan bygglov.
Till bilden kan även den skrivelse som DBW:s innerstadsråd lämnat till Region Gotland läggas. Innerstadsrådet har vandrat runt inom ringmuren och dokumenterat 26 byggnader i varierande grad i behov av underhåll. Det rör sig om klotter, puts som missfärgats eller ramlat ner, murar som rasat eller plank som tappat färgen.
Tillsynen behöver bli bättre, anser länsstyrelsen som ska diskutera med Region Gotland om hur arbetet bedrivs och hur det kan förbättras. Beslut om åtgärder måste tas innan förfall eller förvanskning gått för långt.
Region Gotland uppger att man har över 800 tillsynsärenden, och att resurserna inte räcker för att följa planen som antogs 2019. Någon bedömning hur de 46 innerstadsärendena påverkar världsarvsstatusen har inte gjorts. Länsstyrelsen gör inte heller någon bedömning om Visbys unika värden är hotade.
Riksantikvarieämbetet begärde uppgifterna av länsstyrelsen för att eventuellt göra en anmälan till Unescos världsarvscenter. Svenska Unescorådet är redan informerat.
– Vi är nöjda med de svar vi fått. Länsstyrelsen har en dialog med regionen. Båda är medvetna om att de behöver jobba med tillsynen, säger Christian Runeby, t f chef för Riksantikvarieämbetets avdelning för kulturmiljöintegrering.
Riksantikvariämbetet ska tillsammans med regionen och länsstyrelsen göra en djupare analys för att bedöma om bristande underhåll på något sätt hotar statusen som världsarv.
Det är sällsynt att Unesco ingriper, men nyligen meddelade Unesco att det är nödvändigt att ta upp frågan om världsarvet Laponia på Världsarvskommitténs möte i juni. Detta med anledning av gruvbrytningen som planeras vid Kallak.