Julia de Boer är 19 år och bor i Visby. Hon har en mycket ovanlig funktionsvariation kallad Ohdosyndrom. Den innebär bland annat en utvecklingsstörning, hon har vissa motoriska svårigheter, kan inte äta själv och kan enbart kommunicera med familjen med hjälp av tecken.
– Hon behöver alltid någon som håller henne i handen om man är ute. Hjälp med att äta mat, påklädning och duscha och så vidare, säger Julias storasyster Hilda de Boer.
Hilda vittnar om en problematik som finns i stort i samhället för personer med någon form av funktionsnedsättning.
– Det är väldigt vanligt att familjer med en familjemedlem som har en funktionsnedsättning måste vara kreativa i sina lösningar. Det är tråkigt att det ska behöva vara så. Det krävs alltid ett driv från dessa familjer och känslan är att det inte kommer naturligt från motparten. Det är tröttsamt, men inget onormalt i dag, säger hon.
Ett av Julia de Boers största intressen är att bada, och har så varit i många år. Men sedan hon blev över sju år gammal har hon inte kunnat gå på badhuset tillsammans med sin pappa, eftersom de inte kunnat dela omklädningsrum. Familjen har vid flera tillfällen under åren påtalat problemet, bett om att badhuset hittar en lösning, men inget har hänt.
– Jag har pratat med personalen massor av gånger. Mejlat till Solbergabadet, men varje gång har vi fått samma svar att det inte är möjligt.
I familjens kreativa lösningsorientering har Hilda och mamman vid tillfällen behövt komma till badhuset och hjälpa sin syster att byta om när hennes pappa varit där med sin yngsta dotter. Vid andra tillfällen har pappan fått byta barn med en annan förälder med ett funktionsnedsatt barn av motsatt kön.
– Det blir väldigt mycket speciallösningar. Jag anser inte att hon kan ta del av Solbergabadet på samma villkor som en person som inte har en funktionsnedsättning. Jag kan förstå att man inte kan hitta en lösning på en vecka eller så. Men det här har pågått i elva år nu, säger Hilda de Boer.
I brist på förslag på åtgärder eller lösningar för att Julia ska kunna byta om tillsammans med sin pappa, har nu Hilda valt att anmäla Solbergabadet och Region Gotland till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Tillsammans med 19 andra med liknande erfarenheter har hon också skrivit en insändare för att sätta press på regionen att agera.
– Jag har varit frustrerad över det här i många år nu. Det är orättvist samtidigt som jag förstår att personalen på plats kanske inte heller kan göra så mycket. Därför valde jag att göra en anmälan. Jag hoppas det kan sätta igång någonting, säger hon.
Vad vill du ska komma ut av din anmälan?
– En enkel lösning så att familjer med en familjemedlem som har en funktionsnedsättning kan ta del av badhuset, precis som alla andra.
Hilda de Boer menar att det vid Hemsebadet på södra Gotland, som även det drivs av Region Gotland, finns en lösning med ett tredje omklädningsrum.
– Möjligheten har funnits där i några år, men vi bor i Visby och det är en bit att åka varje gång för att kunna bada.
Ett nytt badhus på Gotland har planerats i många år. När – eller om – det blir verklighet så hoppas Hilda att det kommer finnas omklädningsrum som inte bara delas in för herrar och damer.
– Oron ligger i att det tar lång tid innan det blir klart och frustration kring varför man inte nu eller under dessa år hittat en temporär lösning.
Helagotland har varit i kontakt med ansvariga på Solbergabadet som bett att få återkomma med svar på våra frågor.