Nyligen återinförde Wisbygymnasiet viss distansundervisning. Några veckor senare beordrade statsministern att detta ska ske på alla gymnasieskolor.
Samtidigt meddelade Solbergaskolan att de inför digitalt högstadium sista veckan innan jul. Så blir det även för Guteskolans nior, det stod klart i helgen som gick.
Redan tidigare har försök gjorts ändå ner på mellanstadienivå, men då på fastlandet.
I och med pandemin har begreppet distansutbildning blivit givet i den svenska skolan.
Modellen anses nödvändig för att minska smittspridning – men i det längre perspektivet bör den användas med försiktighet, menar kritikerna.
– Jag har hela tiden sagt att vi måste lyssna på vad experterna säger. Och om de kommer fram till att vi bör stänga grundskolorna också så kommer jag inte säga emot. Men jag hoppas verkligen att man inte anser att man behöver ta det beslutet. Distansundervisning är ett sämre alternativ, det går inte att komma ifrån hur man än vrider och vänder på det, säger till exempel Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén till tidningen Skolvärlden.
Forskare vid Göteborgs universitet har studerat effekterna av distansundervisningen i våras. Deras presentation, som publicerades nyligen, har rubriken "Ökad ensamhet och stress när gymnasieskolorna stängde ned".
– Det fanns en del elever som tyckte att det inte var något problem att sitta hemma, utan att det var skönt eller bekvämt. Men det var inte många, säger universitetslektor Sally Windsor till universitetets hemsida.
Hennes kollega, professor Joanna Giota, har forskat i många år om elevers motivation.
– Jag tror också att det är en mindre andel av eleverna som gynnas av distansundervisningen; de som har ett eget driv, är disciplinerade och har stöd hemifrån. Men det är inte föräldrarnas ansvar att elever ska klara skolan, säger hon till GT.
Joanna Giota menar att de som i stället har det tufft i skolan får det ännu svårare när de tvingas studera hemifrån, med större krav på egenansvar och utan de vanliga ramarna och sociala kontakterna.
– I skolan har eleverna möjligheter till stöd och hjälp, från lärare och kompisar. Hemma tappar de lätt motivationen, särskilt när skolkraven blir övermäktiga. Många studier visar att elever, både duktiga och mer svaga, lär mycket tillsammans. De behöver varandra, mer än vi vuxna tror.
Även elever med bra betyg riskerar att fara illa, men kanske på andra sätt, enligt Joanna Giota. Särskilt när distansundervisning införs för allt yngre elever.
– Mot slutet av högstadiet ökar den psykiska ohälsan, då eleverna fokuserar alltmer på betygen. De elever som anses duktiga kan känna ännu mer av den stressen om de sitter hemma och försöker klara skolkrav som blir otydliga.
Kerstin Andersson är rektor på Solbergaskolan i Visby. Hon betonar att det skolan planerar är ett test, inte ett steg mot mer permanent hemundervisning.
– Om det skulle komma en tredje våg av pandemin och om även grundskolan skulle stängas ner, ja då har vi i alla fall fått prova det här. Men de elever som behöver det får ändå vara här på skolan och de kommer även att få extra stöd, berättar hon.
Solbergas rektor vill generellt ha eleverna i skolan, det är hon tydlig med:
– Det bästa för dem är att vara i en skolmiljö, tillsammans med lärare. Ett framgångsrikt lärande är ett relationsbyggande. Lärande är inte bara kunskaper, det är även ett socialt samspel.