Anrika Linds förnyar sig – öppnar restaurang

Växthuset Linds har expanderat med en liten restauranghörna mitt i butiken. "Det ska vara ett besöksmål och en grön oas."

Restaurangen, som ligger längst in i krukväxtavdelningen, ska kännas som ett växthus i växthuset, berättar Ingela Adman Nisser, Anna Lind Holsner, Lasse Nisser och Alexander Holsner.

Restaurangen, som ligger längst in i krukväxtavdelningen, ska kännas som ett växthus i växthuset, berättar Ingela Adman Nisser, Anna Lind Holsner, Lasse Nisser och Alexander Holsner.

Foto: Edvin Högdal

Visby2020-12-20 06:00

Med sina 140 år på nacken har Växthuset Linds blivit en gotländsk institution. Konceptet är med andra ord djupt rotat, även om varje generation i ägarfamiljen Lind sått sina egna frön i verksamheten. Men det var något som saknades, tyckte Anna Lind Holsner och Alexander Holsner, butikens nuvarande ledarpar.

– Vi har under lång haft en önskan att utveckla kunderbjudandet på något vis. Vi känner själva att vi mår bra av att vara i den här luftiga och gröna miljön, och vi vill därför att Linds ska vara mer än en butik. Det ska vara ett besöksmål och en grön oas, säger Alexander Holsner.

– Vi hade ju redan en liten fikahörna, som var förvånansvärt populär med tanke på hur skralt utbudet var där. Det där kan vi göra bättre, tänkte vi, tillägger Anna Lind Holsner.

Ett år senare kan kunderna, eller gästerna, få en bit mat eller ta en fika i Linds nya restaurangdel, som öppnade lagom till första advent. Krögare är Lasse Nisser och Ingela Adman Nisser, som även driver Kustnära på Adelsgatan.

– Det här ska inte ses som en filial till Kustnära, men visst finns det likheter. Det handlar i båda fall om en kombinerad butik och restaurang. Allting, bordet du sitter vid eller stolen du sitter på, kan köpas, säger Ingela Adman Nisser.

Det där vållade faktiskt lite besvär när restaurangen på Linds skulle öppna.

– Vi hade sålt merparten av möblemanget, så vi fick tänka om lite. Men precis så ska det vara här: Ingenting ska vara statiskt, säger Anna Lind Holsner.

Det gäller även maten. För tillfället står bland annat smörrebröd och schnitzel på menyn, men det kan komma att ändras.

– Linds har en mycket bred kundkrets och vi måste täcka hela segmentet. Från den äldre damen, som vill ha en potatis- och purjolökssoppa, till den trendkänsliga småbarnsföräldern som vill prova något nytt och hippt. Men vi tänker att maten ska variera mycket utifrån årstiderna, säger Lasse Nisser.

Krögarna och makarna Lind Holsner ligger dock lite lågt för tillfället. När pandemin – som försenade restaurangsatsningen flera månader – är över kommer det att hända grejer.

– Det finns massor av idéer. En sån är att vi ska överaskningsmiddagar kvällstid, då delar av lokalen lyses upp och andra mörkläggs. Jag tror att det kan bli väldigt stämningsfullt. Och twisten blir alltså man inte får veta i förväg vad det bjuds på för dryck och mat, säger Alexander Holsner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!