- Det är väldigt spänt innan vi får besked om vem som har vunnit, säger 18-åriga Laurens van Tour som leder projektet och spelar en roll i filmen.
Richard Steffeneleverna deltar i tävlingen om ett antivåldsstipendium utdelat av Efterlyst, Peace and Love-festivalen och Svenska stöldskyddsföreningen.
Hård konkurrens
Alla gymnasieklasser i Sverige har kunnat delta. Inför finalen har 90 bidrag blivit 6, varav 1 är gotländskt. Deras kortfilm handlar om hur våld påverkar fler än den som blir slagen.
- Budskapet är att man ska tänka på konsekvenserna innan man handlar, säger 19-åriga Hilda Gustafsson, regissör för filmen.
- Att slå någon medför fler komplikationer än bara själva slaget, säger Filip Eskedahl som spelar våldsutövaren.
De tre är initiativtagarna till filmen och de som jobbat mest. Men fler och fler hoppade på. Till slut bestod filmteamet av ungefär halva deras klass på Richard Steffengymnasiet.
Många i teamet
- Vi tre har lagt ned säkert 50-60 timmar var på den här filmen. Men vi har varit ett team på 21 personer som hjälpts åt, säger Laurens van Tour.
- Allt gjordes på fritiden. Det var häftigt att alla engagerade sig så mycket. Vi stod och frös på ett snöigt Södertorg mellan sju och tolv på kvällen mitt i februari, men ingen klagade, säger Hilda Gustafsson.
- Även fast det inte var skola och ingen närvaro togs stannade alla kvar, säger Filip Eskedahl.
Vinnarnas bidrag visas på Peace and Love-festivalen i sommar och får ett stipendium på 100 000 kronor.
Om de vinner får alla en lika stor bit av kakan. Men pengarna får inte användas hur som helst.
- Vi har redan bestämt att pengarna antingen ska gå till vidare studier eller skänkas bort, säger Hilda Gustafsson.