Äntligen planer på nybygge för Alléskolan

Kasernen var tänkt som ett provisorium, men blev en permanent skola. Efter 20 års väntan ska Alléskolan äntligen få nya lokaler.

Kuratorns mottagning har inrättats i ett gammalt tvättrum. "Inte bra", konstaterar Alléskolans rektor Per Wessman. En bygg-grupp på skolan listar nu vilka funktioner man vill ha in i ett nybygge.

Kuratorns mottagning har inrättats i ett gammalt tvättrum. "Inte bra", konstaterar Alléskolans rektor Per Wessman. En bygg-grupp på skolan listar nu vilka funktioner man vill ha in i ett nybygge.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-11 06:15

Om- och nybygget av Alléskolan på A7-området blev en av de satsningar som fick klartecken att gå vidare efter regionens budgetavstämning i oktober. Det behövs fler klassrum i Visby. Det har inte byggts någon ny grundskola här sedan Terra Novaskolan stod klar på 1980-talet. Och på Alléskolan har man länge längtat efter bättre lokaler. 

– Äntligen, säger Roger Andersson.

Han är fritidspedagog på "Humlan", där förskoleklasserna och ettorna går. Den hör till Alléskolan, men ligger några kvarter bort.

– Jag har jobbat här i tio år. När jag började talades det om att vi på Humlan snart skulle flytta över till Alléskolan, men har bara blivit halva löften och skjutits på framtiden, säger Roger Andersson. 

Alléskolan har varit en kasern för värnpliktiga. När det saknades klassrum i Visby 1998 blev byggnaden en provisorisk skola. Inledningsvis för 40 elever, men skolan har växt och i dag går det 200 elever här. 

Skolan har genomgått en del ombyggnader, men regementsstilen, med sina tunga dörrar och tjocka betongväggar, går inte att trolla bort och rumsindelningen är inte idealisk. Kuratorn sitter i ett kaklat gammalt tvättrum, skolsköterskan saknar väntrum. Ett materialrum finns inne på pojkarnas toalett och när eleverna ska äta får de gå ner i källaren. 

Till det har skolan dragits med både avlopps- och ventilationsproblem. Maria Nyberg i köket märkte att det blev mycket mat över när det stank som värst från avloppet. Barnen kunde inte äta. Men det åtgärdades som tur var för några år sedan. 

– Det är ju inte bra, summerar rektorn Per Wessman. 

Samtidigt har Alléskolan varit en skola med gott renommé som aldrig har haft svårt att få bra personal. Per Wessman tycker att det är hög tid att de också får ändamålsenliga lokaler.

80 miljoner kronor har avsatts till bygget. Om det räcker vet man inte, för prislappen kommer först framåt vårkanten. Om byggloven och besluten sedan rullar på dröjer det inte länge förrän bygget kan starta. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) tror att bygget kan vara igång om drygt ett år.

Stefan Nypelius hoppas att man ska kunna spara de gamla delarna.

– Det innebär begränsningar, men att bygga en helt ny skola skulle kosta 50 miljoner kronor till. Det ger en kostnad på 2-3 miljoner kronor om året och det motsvarar ett par pedagoger, förklarar han. 

Materielrummet har inrättats i ett kaklat rum innanför pojkarnas toalett.
Materielrummet har inrättats i ett kaklat rum innanför pojkarnas toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!