I Röda korsets lokaler på Regementsgatan i Visby sparas de saker som inte får plats i andrahandsbutikerna, eller som är i ett för dåligt skick för att säljas vidare. Men bara för att något är trasigt eller slitet betyder det inte att det behöver slängas.
Det menar Ann-Charlotte Malm som är projektledare för Returstudion. Sedan den första november förra året har hon arbetat med projektet som är ett samarbete mellan Röda korset och Studieförbundet vuxenskolan.
– Vi vill få fler att jobba kreativt och att inte bara tänka att det är skräp för att det är trasigt. Det är fortfarande ett material som kan användas för att skapa något, säger hon och plockar fram några exempel.
Ann-Charlotte Malm visar en lampskärm som har blivit en förvaringslåda, en bok som numera är en påsktupp, en gardin som har förvandlats till en kjol och en skjorta som har sytts om till en kudde. Saker som annars hade slängts eller skeppats vidare till andra länder.
– Varje år skickar Gotland iväg 80 ton textilier, skor och skärp. Grundtanken har varit att minska den mängden. Återbruk är bra miljömässigt men jag tänker att Returstudion också kommer att bli en mötesplats som motverkar psykisk ohälsa. Det är hälsofrämjande att skapa tillsammans, säger hon.
Hennes förhoppning är att få igång månatliga träffar med start i vår. Då ska privatpersoner kunna komma till studion och betala en viss avgift för att sedan få använda sig av material och verktyg och skapa fritt. Tanken är också att nå ut till de gotländska skolorna som har återbruk som en del av slöjden i årskurserna 7 till 9.
– Skolorna blir ett ben för projektet. Ett annat är de studiecirklar vi kommer att ha. En tanke är då att frivilliga gör produkter som blir unika och som vi sedan kan sälja i Röda korsets butiker. Vi vill minska konsumtionen och bli bättre på att använda produkter igen.
Men för att detta ska bli verklighet behövs fler finansiärer. I nuläget bidrar Röda korset och Studieförbundet vuxenskolan med 20 000 kronor vardera. Länsstyrelsen har också gett projektet ett startbidrag på 50 000 kronor, i samband med deras eget projekt Gotland Plastbantar.
– Jag tror verkligen på återbruk. Det är min passion. Och det behöver inte vara svårt att vara kreativ. Att skapa och rädda något från att slängas det är en kick i sig, säger Ann-Charlotte.