Nu får Gotland sin bro – arbetena redan igång

Nu tas viktiga steg för Visbys nya landmärke, den upplysta roströda gångbron från kryssningskajen över Färjeleden. Både bro och en utsiktsplats mot havet ska stå klara nästa sommar och måste pålas fast i berget.

Den nya kryssningsbron i stål kommer att innebära en säker passage över Färjeleden, för såväl kryssningsgäster som gotlänningar på väg ut till utsiktsplatsen.

Den nya kryssningsbron i stål kommer att innebära en säker passage över Färjeleden, för såväl kryssningsgäster som gotlänningar på väg ut till utsiktsplatsen.

Foto: Region Gotland

Visby2024-03-22 11:05

Sedan kryssningskajen togs i bruk har trafiksituationen varit komplicerad. Mer än 100 000 kryssningsresenärer kliver varje år i land ute på kajen. Men en permanent bro för att de ska kunna korsa Färjeleden säkert till fots har saknats. Under högsäsong passerar 800 bilar i timmen färjeleden i samband med Gotlandsfärjornas ankomst och avgång.

undefined
Kristofer Stenström och Martin Jonsson vid den provisoriska bron, som förhoppningsvis sätts upp en sista gång till anlöpen i april.

– Målsättningen är att det är den sista gången som den provisoriska bron sätts upp, nu till första anlöpet den 15 april, säger Martin Jonsson, projektledare hos Region Gotland för bygget av den nya bron.

Ambitionen är att den upplysta nya permanenta gångbron ska stå klar redan till säsongen våren 2025

– Det är en väldigt tajt tidsplan, säger Martin Jonsson och berättar att upphandlingen ska ut redan under våren, för att den vinnande entreprenören ska kunna sätta i gång bygget redan efter sommaren.

undefined
Den nya kryssningsbron i stål kommer att innebära en säker passage över Färjeleden, för såväl kryssningsgäster som gotlänningar på väg ut till utsiktsplatsen.

Bron byggs i väderbeständigt cortén-stål, med bropelare av både stål och betong. För att ta reda på hållfastheten där de ska fästas har regionen genomfört undersökningar av marken med hjälp av grävmaskin.

– Vi måste påla, både brofästen och utsiktsplatsen. Alltihop behöver sitta fast i berget, säger Martin Jonsson och berättar att det handlar om omkring tio meter som varje sådan pålning måste ner.

Längst ut mot havet öppnar bron upp sig i en utsiktsplats, som kommer att vara tillgänglig för allmänheten.

undefined
Bygget av den nya fasta bron föregås av mycket arbete, bland annat gräver man sig ner för att göra en geoteknisk undersökning. 30 pelare i stål och betong måste pålas fast i berget.

När hela området innanför kryssningskajen anlades användes stora mängder schaktmassor som utfyllning. Där måste nu en miljöprovtagning göras, för att se om det finns föroreningar.

– Då behöver man hantera det. Vi kommer att hitta grejer, antagligen är det förorenade massor. Det innebär inte någon risk att det blir stopp, men sannolikt en kostnadsökning, säger Martin Jonsson.

undefined
Kristofer Stenström och Martin Jonsson menar att tidsplanen är tajt och att mycket arbete återstår innan en entreprenör kan vara igång till byggstart efter sommaren.

Det finns fler saker som är komplicerade att lösa innan bygget kan dra igång. Avloppsledningar från stora delar av Visby som pumpas upp till reningsverket behöver flyttas från en pumpstation vid Kopparsviksgatan, där arbeten redan har dragit igång.

– Vi byter en 400 millimeter tryckspilledning och lägger en ny på 500 millimeter, säger Kristofer Stenström, biträdande projektledare mark.

För gång- och cykeltrafikanter bygger Trafikverket gång- och cykelbanor hela vägen från rondellen längs Färjeledsbacken ner till Gutebacken.

– Vi ska ansluta till den, och gör en trafiklösning där man kommer över Färjeleden och korsar Kopparsviksgatan, säger Martin Jonsson.

undefined
Hamnchef Mats Eriksson på plats vid undersökningarna av marken där utsiktsplatsen ska byggas, nära kajen där de stora fartygen förtöjer.

Park- och trafikavdelningen är regionens projektägare för den nya bron. Också hamnchef Mats Eriksson är glad över att äntligen få en ny permanent lösning för trafiksituationen i hamnen.

– Det här är en verksamhet som är viktig och den behöver ske på ett säkert sätt, säger han och berättar att redan år två, 2019, hade kajen 102 000 besökare, som i fjol hade ökats till 168 000.

Extra glad är Mats Eriksson över den utsiktsplats som blir tillgänglig även för alla gotlänningar.

– Man kommer att kunna gå ut över bron, landa in och se ut över kryssningskajen och nästan också se in över Visby från sjösidan.

undefined
Budget för kryssningsbron är 60 miljoner kronor.

Budget för hela projektet är satt till 60 miljoner kronor.

– Det är ett stort projekt, 200 meter långt och det längsta jag byggt, säger Martin Jonsson.

Han menar att den provisoriska bron av byggställningar som varje år monterats upp och ner, kan ha avskräckt passagerare.

– En morot i det här är att fler väljer att kliva i land i vår vackra stad.

undefined
För gotlänningar som vill komma närmare havet och fartygen blir den nya utsiktsplatsen en nyhet.
undefined
200 meter lång blir den nya kryssningsbron ut til kajen.
undefined
Den provisoriska bron i byggställningar sätts upp till första anlöpet den 15 april, förhoppningsvis för sista gången.
undefined
Kryssningskajen har hittills saknat fast förbindelse över Färjeleden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!