Arbetsmiljön på IVA: "Skett enorma förändringar"

Arbetsmiljön på intensivvårdsavdelningingen har blivit mycket bättre sedan Vårdförbundet slog larm i oktober. "Det känns väldigt bra", säger Viktoria Vahlgren, ordförande och huvudskyddsombud på Gotland.

Viktoria Vahlgren, huvudskyddsombud och ordförande i Vårdförbundet på Gotland, är nöjd med att arbetsgivaren satt igång arbetet med att förbättra arbetsmiljön på intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett.

Viktoria Vahlgren, huvudskyddsombud och ordförande i Vårdförbundet på Gotland, är nöjd med att arbetsgivaren satt igång arbetet med att förbättra arbetsmiljön på intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-01-06 12:31

Vårdförbundet och skyddsombuden skickade i oktober in en så kallad 6:6a-anmälan gällande arbetsmiljön på intensivvårdsavdelningen (IVA) på Visby lasarett. Under flera år har det varit omfattande problem på avdelningen och särskilt i den så kallade "centralen" som fungerar som IVA:s hjärta. 

Ledningen medgav att det fanns en hel del brister i arbetsmiljön som måste förbättras, men det skriftliga svaret på Vårdförbundets skrivelse som lämnades i mitten av november var inte till belåtenhet.

De återkom med ett ganska taffligt svar, som inte alls motsvarade det vi hade begärt i vår framställan. Vi hade begärt en återkoppling med en fullständig åtgärdslista och datum för när allt skulle vara klart, säger Viktoria Vahlgren, huvudskyddsombud och ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

I stället för att gå vidare till Arbetsmiljöverket valde Vårdförbundet att ge arbetsgivaren en ny chans. I början av december kom ett nytt svar, betydligt bättre än det första, enligt Viktoria Vahlgren.

– Vårt lokala skyddsombud på plats säger att det skett enorma förändringar under tiden den här processen varit igång. Arbetsgivaren har verkligen satt igång arbetet med att förbättra arbetsmiljön. Det känns väldigt bra, säger Viktoria Vahlgren.

Förändringarna handlar bland annat om att minska den onödiga genomströmningen av människor, minska buller och antalet personer som vistas i lokalen samtidigt. 

– Centralen ska inte vara en plats där man samlas, det handlar mycket om arbetssätt och rutiner, att man inte rondar där eller sitter och fikar. Det finns det personalrum och rondrum för.

De enklaste åtgärderna är redan genomförda och senast 31 januari ska arbetsstationerna vara ergonomiskt utformade. Då ska det också finnas en färdig plan för hur lokalerna kan byggas om för att minska bullret och öka patientsekretessen.

– Skyddsombudet har valt att stanna av processen med ombyggnationen eftersom det är så hög belastning just nu på grund av pandemin. Jag vet att byggfolket stod redo redan innan jul, men det är inte riktigt görligt just nu, det skulle bli för tungt för personalen.

– Vårt skyddsombud känner att hon är med i processen och är nöjd med det arbetsgivaren har lagt fram. Då får vi också vara nöjda med det, men vi kommer såklart att ha det här under bevakning, säger Viktoria Vahlgren.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!