Årets trend: Köp två champagne, häll ut en

Har bratsen på Stock-holmsveckan tröttnat på att spruta champagne?Enligt rykten är nämligen årets trend att "vaska" champagnen i stället.

Visby2010-07-23 04:00
Inför årets Stockholmsvecka, som just nu pågår för fullt, har Gotlands kommun gått ut hårt med att det inte ska sprutas champagne på innekrogarna. Om det skulle bli så i alla fall, riskerar krögarna i slutändan att bli av med serveringstillstånd.
För att få bukt med problemet har kommunen dessutom anställt fyra studenter från högskolan som är ute på krogarna dygnet runt, för att upptäcka champagnesprut.

Inget sprut
Det verkar ha gett resultat. För än så länge har inga flaskor champagne sprutats. Det är i alla fall inget som har kommit alkoholhandläggaren Bo Hemph till kännedom.
- Nej, vi har faktiskt inte sett några champagnesprut. Det enda vi har rapporterar är att det sprutades öl och vatten på en krog. Men krogägaren sa till dem som höll på, säger Bo Hemph.

"Överraskad"
Han låter själv aningen förvånad över att det inte rapporterats om mer champagnesprut.
- Jag är överraskad. Vi har folk på Kallis på dagarna och är ute sent på nätterna, tills krogarna stänger. Så våra restriktioner verkar ha gett resultat, säger Bo Hemph.

"Vaskas"
Fast champagne beställs givetvis på Visbykrogarna även i år. Till skillnad från tidigare år verkar inte trenden vara att spruta ut den, i stället ska den hällas ut. Fenomenet kallas för att "vaska champagne".
- Man beställer tydligen in två flaskor champagne som servitören kommer ut med. Man serveras den ena och ber sedan servitören hälla ut den andra i vasken, förklarar Bo Hemph.
Och det kan varken Gotlands kommun eller Bo Hemph göra något åt.
- Det är klart man får hälla ut champagnen i vasken som man har beställt. Fast man kan ju tycka att det är onödigt att göra så. Då är vi inne på att prata om moral, och det ska vi inte göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!