Arkeologen: "Det har blivit några fler granater"

De arkeologiska utgrävningarna av Visborgsområdet har nu pågått några veckor och även om de flesta fynden är från Försvarets tid så har man även hittat äldre lämningar. "Vi kommer att hitta boplatsen", säger arkeolog Per Widerström.

De mest spännande spåren som hittats i utgrävningen på Visborg är de mörka märken närmast kameran som skulle kunna vara spår efter stockar som kan ha använts till byggnader.

De mest spännande spåren som hittats i utgrävningen på Visborg är de mörka märken närmast kameran som skulle kunna vara spår efter stockar som kan ha använts till byggnader.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-01-07 09:02

Den 14 december startade de arkeologiska undersökningarna av Visborgsområdet där det ska byggas nya bostäder, men redan efter ett par timmar fick arbetet pausas när arkeologerna hittade en granat som inte detonerat. Den sprängdes av polisen och efter det valde arkeologerna att flytta sig till en annan del av Visborgsslätt.

– Det har ändå blivit några fler granater och ett tag var vi osäkra på om vi skulle kunna fortsätta, säger Per Widerström.

Sammanlagt har man hittills hittat fyra granater, men det var bara den första som behövdes sprängas.

Men arkeologerna har inte bara hittat lämningar från Försvarets epok i området.

– Vi har hittat ett par möjliga matlagningshärdar och mycket jordbruksspår, som ser ut att vara ganska gamla. Det är möjligt att det område vi varit i hittills bara varit ett odlingsområde, men då tyder det på att det funnits boplatser i närheten.

Mellan lagret av matjord och lagret av ljus sand har man hittat linjer efter plogspetsar. Att hitta så här gamla odlingsspår är ovanligt eftersom de oftast förstörts av senare odling, med modernare redskap som plöjer djupare ner i marken.

– Det är fin ljus sand i botten där man kan se precis var plog- eller orderspetsarna gått ner. Ofta handlar det om bara någon centimeter man har på sig för att se spåren och skulle man ha odlat här senare, så hade spåren varit helt borta.

Enligt Per Widerström finns fortfarande gott hopp om att hitta en boplats.

– Området ligger så bra till, nära vatten och hamnar, och med uppenbart bra odlingsmark, så vi tror att vi kommer att hitta den.

Än så länge är det svårt att tidsbestämma härdarna och odlingsspåren närmare.

– Jag kan i alla fall kan säga att det är medeltid eller järnålder, av spåren att döma.

De har också hittat stolphål, men det är inte troligt att det härstammar från en byggnad.

– När man bara hittar ett enstaka stolphål så kan det vara från vad som helst.

Några äldre föremål har man inte hittat än, men så har man i stort sett arbetat helt utan metallsökare.

– Det finns så mycket patroner i marken, så det blir helt enkelt för jobbigt. Men när vi börjar hitta saker så kommer vi också att börja använda metallsökare i schakten, säger Per Widerström.

Undersökningarna ska pågå hela januari och eventuellt en bit in i februari.

Karta: Visborgsslätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!