Arrangören nöjd med Almedalsveckan – trots besökstapp

En både förkortad och tidigarelagd Almedalsvecka gick under lördagen i mål i Visby. När veckan summeras av regionen finns det mycket bra att ta med sig – men också en del saker att fila på till nästa sommar.

Almedalsveckan drog inte fullt så mycket folk som under 2022.

Almedalsveckan drog inte fullt så mycket folk som under 2022.

Foto: Anders Wiklund/TT

Visby2023-07-02 19:00

Den svenska demokratins parnass, Almedalsveckan, är för många politikintresserade en av årets höjdpunkter. Tidigare har eventet ägt rum under vecka 27 och pågått i åtta dagar. I år anordnades Almedalsveckan vecka 26 och pågick endast i fem dagar. Förändringen har fått både ris och ros, berättar Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan. 

– Jag har hört dem som tycker att det är bra och jag har hört dem som tycker att man tappat känslan av att det är jobb och semester samtidigt. För många är vecka 26 en arbetsvecka. Vissa har också haft synpunkter på att det blivit ännu kortare i och med att många valde att åka hem i fredags, säger hon. 

undefined
Mia Stuhre är verksamhetsledare för Almedalsveckan på Region Gotland.

Mia Stuhre nämner även att två partiledartal om dagen har känts för intensivt för vissa. En följd av detta är att partierna inte hunnit kommunicera ut sina utspel ordentligt. 

– När vi hade det vecka 27 och åtta dagar tyckte vissa att det var för långt och för långt in i sommaren. Nu tycker man att det är för kort och för tidigt. Det är svårt att göra alla nöjda men vi kommer att utvärdera mer i detalj vad det ändrade formatet faktiskt inneburit för alla inblandade, säger hon. 

Mycket av diskussionen inför Almedalsveckan kretsade kring säkerheten efter fjolårets mord på Ing-Marie Wieselgren. Mia Stuhre vill inte beskriva årets säkerhetsarbete som förhöjt utan som förändrat. Hon lovordar även polisens insats under den gångna veckan. Något större ingripande har dock inte krävts. 

– Vi har jobbat jättemycket med arrangörerna för de har ett eget säkerhetsansvar för sina evenemang. Arrangörerna har också delat goda exempel med varandra. Det har varit fantastiskt på det sättet. Det kändes som att många bar på en oro i början men att det släppte efter första dagen. 

undefined
Mia Stuhre lovordade polisens insats under årets Almedalsvecka.

Hur tycker du att veckan har varit i stort?

– Det har varit bra. Det började fantastiskt med bra väder de första tre dagarna – och kvällarna var magiska. Innehållsmässigt har det varit fantastiskt bra. Jag har fått positiva reaktioner både från besökare och arrangörerna har varit nöjda med besökarantalet. Evenemangen har hållit hög kvalité, säger Mia Stuhre. 

Trots lovorden från verksamhetschefen var besökssiffrorna för årets partiledartal svaga. Från dryga 19 000 i fjol till strax över 10 000 i år. 

– Efter ett valår är det ofta lite mer ljummet när det gäller politikens utspel. Under valår och året innan är man mycket mer mån om att sätta ner foten i olika frågor. Politikerna har varit mer sams i år. Det kan bero på det, säger Mia Stuhre. 

Generellt har det varit något färre besökare än vanligt, fortsätter Mia Stuhre. 

– Jag har inte exakta siffran just nu men känslan är att det var något färre än i fjol. Det kan bero på olika saker, det ekonomiska läget, kostnadsläget på Gotland eller att vi flyttat veckan. Vi måste analysera vad som påverkar om besökare kommer eller inte, säger hon. 

undefined
Almedalsveckan drog inte fullt så mycket folk som under 2022.

Till nästa års Almedalsvecka hoppas Mia Stuhre på ett fortsatt nära samarbete med arrangörerna. 

– Det är viktigt att vi lyssnar in och tar beslut utifrån vad arrangörerna ser och efterfrågar. För utan dem blir det inte så mycket. Men jag tror på idén om att mötas på öppna platser, och att passa på att möta de beslutsfattare man behöver träffa för att driva en förändring. Både det öppna och mer intima, säger hon.  

Besökare partiledartalen

Socialdemokraterna: 3500 (5700 förra året)

Sverigedemokraterna: 300 (2100)

Moderaterna: 3000 (1800)

Vänsterpartiet: 700 åhörare (2200)

Centerpartiet: 800 (1900)

Kristdemokraterna: 500 (2400)

Miljöpartiet: 900 (800)

Liberalerna: 400 (2100)

Summa: 10100 (19000)

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!