Artisterna får inga gager - men bor och äter gratis
Har artisterna som uppträtt på Kammarmusikfestivalen gjort sig skyldig till lagbrott?I juridisk mening har de svartjobbat när de inte tagit emot några gager utan i stället bott och ätit gratis under veckan.
Det har aldrig tidigare varit allmänt känt att artisterna som spelar och uppträder på Kammarmusikveckan inte får några gager. Men häromdagen berättade kultur- och fritidsnämndens Anna Ståhl Mousa (S) och Stefan Nypelius (C), i samband med revisionen av festivalen, att artisterna spelat gratis mot att de och deras familjer fått gratis uppehälle.
- Det är väl själva essensen av festivalen, att inga avtal och kontrakt skrivs och att artisterna inte får några gager, säger Anne Ståhl Mousa.
Scheja visste
När Roxy för första gången tog på sig arrangörskapet förra året fortsatte det tidigare konceptet med fri kost och logi mot gratiskonserter.
Fast med ett undantag. Roxy såg till att alla artisterna förmånsbeskattades för sina hotellrum eller boenden och måltider.
Så har det enligt festivalens grundare och konstnärliga ledare Staffan Scheja inte varit tidigare. Då har inga hotellrum, luncher eller middagar beskattats.
- Det har fungerat i alla fall.
- Fast jag säger det här ännu en gång, jag har ingenting med ekonomin att göra. Det har arrangörerna, säger Staffan Scheja.
Skatta för familjen
Men Skatteverkets rättsliga expert säger att det i så fall handlar om svartjobb. För enligt lagen ska kost och logi beskattas när det kan uppfattas som lön för ett utfört arbete.
- I det här fallet får man räkna det som lön. Det är artister som uppenbarligen inte har fått några gager. Har deras familjer också bott och ätit gratis ska detta också beskattas, säger Mikael Sindahl.
Hotellrummen ska beskattas för varje den faktiska kostnaden och maten beskattas enligt en schablonsumma på 190 kronor per dag och person. Rör det sig bara om en enstaka måltid är det 70 kronor som gäller.
Mikael Sindahl säger att det faktiskt inte är artisterna i sig som ska anklagas för uteblivna skatter. Det är arrangörerna i så fall.
- Det är arrangören som ska skicka in kontrolluppgifter på sina bokade artister och kostnader till skattemyndigheten, säger Mikael Sindahl.
Mikael Sindahl berättar att Skatteverket kan gå så långt som sex år tillbaka i tiden för att kontrollera deklarationer och skatter. Oftast rör det sig dock bara om ett par år bakåt i tiden.
- Annars rör det sig om grova brott. Jag vet inte hur vi ska göra med de här uppgifterna. Om vi ska gå in och kontrollera arrangören eller artisterna, säger Mikael Sindahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!