Tog in på hotell med vapen och droger

Två män från fastlandet åtalas misstänkta för grovt vapenbrott respektive ringa narkotikabrott efter att polis hittat vapen och droger på ett hotellrum i Visby.

Mannen var skjuten i handen och fick opereras på Visby lasarett.

Mannen var skjuten i handen och fick opereras på Visby lasarett.

Foto: Polisens förundersökning

Visby2024-04-11 17:00

Nyheten i korthet

  • Två män misstänks för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott efter att polisen hittat vapen och droger i deras hotellrum i Visby, hösten 2022.
  • Efter att en av männen ringt ambulans på grund av sjukdom, genomförde polisen en husrannsakan och upptäckte bland annat en pistol och narkotika.
  • Den sjuke mannen visade sig ha en skottskada i handen, och ett skotthål hittades på hotellrummet. Männen var tidigare incheckade på ett vandrarhem där blodfläckar hittades.

Det var hösten 2022 som de båda männen checkade in på ett hotell i Visby. Under kvällen ska de ha varit ute och ätit, men under de tidiga morgontimmarna ringde en av dem ambulansen, då den andre tuppat av inne på hotellrummet. Initialt misstänkte man hjärtstopp. Både polis och ambulans åkte till hotellet, men väl på plats hade personen vaknat till och berättat att han inte ville ha vård.

Anledningen till att mannen mådde dåligt var enligt honom själv för att han tagit narkotiska preparat. Polisen beslutade då att göra en husrannsakan på hotellrummet, och det var då man fann en pistol i en Gucciväska, patroner i en påse i toalettens vattentank, rolexklockor och märkesprylar, och många tabletter misstänkt narkotika och viagra.

undefined
I en Gucciväska låg pistolen som avfyrats tidigare.

Undersökningen har också visat att de båda männen troligtvis varit incheckade på ett vandrarhem dagen innan, och där hade också blodfläckar hittats på lakanen.

Mannen som varit dålig låg på golvet när polisen anlände, och hade då ena handen i bandage. Vid närmare kontroll visade det sig att han blivit skjuten i handen. Inne på hotellrummet hittades även ett hål i taket, som efter teknisk undersökning visade att det troligtvis rörde sig om ett skotthål.

undefined
Ett hål i taket på hotellrummet visade sig vara ett troligt skotthål. Ingen kula hittades dock.

Utdrag ur polisens förundersökning:

”När den misstänkte greps av polis så var han i väldigt dåligt skick, sannolikt kraftigt påverkad av narkotika. I samband med gripandet observerades en trolig skottskada på den misstänktes högra hand.”

Mannen fick föras till lasarettet där man konstaterade att han haft väldigt högt blodsocker på grund av diabetes, förutom att han varit påverkad av narkotika och skjuten i handen. Han opererades och förhördes av polis efter att han vaknat.

Utdrag ur polisens förundersökning:

”Undersökningsfynden talar starkt för att skadorna uppkommit till följd av ett skott med kulvapen. Skadan är förenlig med att vara ett så kallat relativt närskott, men skottavstånd kan ej säkert avgöras.”

undefined
En tomhylsa efter kaliber .22 long rifle satt kvar när polisen bröt vapnet.

Hur skottskadan uppkommit framgår inte av förundersökningen, och den skottskadade mannen har inte heller velat berätta. Dock ska han ha sagt till serveringspersonal att han blivit skjuten.

Den andra mannen som ringde efter ambulans misstänks för ringa narkotikabrott, medan den skottskadade mannen misstänks för både grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!