Projektet har siktet inställt på att starta ett företag, en skyltad container för användbara saker vid kommunens återvinningscentral och öppna en butik med försäljning.
- Vi tar hand om allt som kan få ett nytt liv. Däremot hämtar vi inte sopor och skräp, eller papper, plast och metallskrot som ska lämnas vid en återvinningsstation, förklarar Conny Hammargren som är ordförande i projektgruppen.
Företagsidén är att ta till vara konsumtionssamhällets överblivna prylar. Gruppen har redan nu ett avtal med Gotlandshem som innebär att hyresgästerna kan ringa Återanvändarna som kommer och hämtar grejorna.
Värnar om miljön
Återanvändargruppen testkör på Gråbo med sikte på att utöka verksamheten. Tanken är att Gotlandshems alla boende, i stället för att ställa ut det man inte vill ha, mot en ringa summa erbjuds hämtning av möbler, elektronik, kläder och annat som kan komma till användning.
-Vi värnar om miljön och en renare värld. Det slängs alldeles för mycket användbara saker på tippen. Många ställer också bara ut, var som helst, det man inte vill ha. Går något att använda hämtar vi det gärna, säger Lars Ivarsson i gruppen.
Återanvändarna är något helt nytt på ön som ett projekt med arbetslag från socialförvaltningens avdelning för arbetsliv och sysselsättning i Visby. Koordinator för projekten är Lilian Edman.
- Vi ser en tuff arbetsmarknad för alla och ännu svårare är det för personer med socialmedicinska funktionshinder att få ett jobb, säger Birgitta Nylund, avdelningschef för verksamheten vid socialförvaltningen.
Svårplacerad arbetskraft
Att starta sociala företag är idén bakom Socialförvaltningens satsning för att hjälpa svårplacerad arbetskraft ut i arbetslivet. Företagsrådgivning hämtas från Companion som erbjuder kostnadsfri hjälp till människor som vill starta eget tillsammans.
I lokalen på Verkstadsgatan i Visby finns verkstäder för bland annat textil, sömnad, tapetseri, snickeri, smedja och måleri. Där kan vem som helst lämna saker man vill bli av med men som kan återanvändas och som efter renovering och uppfräschning säljs till låga priser.
Arbetslagets medlemmar har utbildats i bland annat grunderna i företagsekonomi. Från idé, via ideell förening och projekt är målet att etablera Återanvändarna som eget företag
- Mitt mål innan jag går i pension är att vår satsning ska bli ett sätt för fler att komma ut i arbetslivet, starta tjänsteföretag med arbetsmarknadsmässiga villkor och bli en del av den regionala arbetsmarknaden, säger Birgitta Nylund.