Att lämna hunden på bildäck kan vara ett lagbrott

I flera fall kan djurhållare ha gjort sig skyldig till djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen när de lämnat hunden i bilen på Destination Gotlands bildäck. Det visar en ny kontroll av djurskyddet som länsstyrelsen gjorde den 13 juli.

Det får inte vara mer än 25 grader varmt i bilen om du tänker lämna hunden där under färjeresan.

Det får inte vara mer än 25 grader varmt i bilen om du tänker lämna hunden där under färjeresan.

Foto: Åsa Sveds

Visby2021-07-21 10:24

Vid varje tur med färjan där termometern visar 25 plusgrader eller mer i bilen, måste djurhållaren ha uppsikt över sitt djur. Det innebär i princip att djuret inte kan lämnas kvar i fordonet utan måste tas upp till salong, djurhytt eller till däcket utomhus. 

– Det var djur i flera bilar där temperaturen var högre än +25 grader. Den högsta tillåtna temperaturen en hund eller katt får ha i en bil om de lämnas utan tillsyn, är 25 grader. Är det varmare får du inte lämna djuret utan tillsyn. Det är ett lagbrott, säger Julia Buskas djurskyddshandläggare på länsstyrelsen som gjort kontrollen.

Följer man inte den gränsen kan man bli åtalsanmäld.

– Vi har inte tagit ställning till det än, säger Julia Buskas.

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare åker med färjan varje år för att kontrollera att djur inte far illa under resan. Trots informationsinsatser som gjorts har läget inte förbättrats och resultatet av turen den 13 juli visar flera brister i djurhållningen. Förutom att temperaturen var för hög i nio fordon med djur noterades även andra brister som otillräcklig ventilation och ingen tillsyn. 

Fönstren på en del bilar där det fanns djur, hade bara dragits ner några centimeter.

– Finns det en baklucka ska den vara öppen. Annars ska rutorna i bilen vara helt nerdragna så att luftdraget blir så bra som möjligt. Otillräcklig ventilation är farligt för djuren, säger Julia Buskas. 

Det vanligaste felet som gjordes var att djurhållaren inte gick ner och tittade till sitt djur trots att rederiet erbjuder rederiet detta.

– Det är ett krav att se till sitt djur minst varannan timme under transport. Trots detta var det flertalet djurhållare som inte gick ner till djuret.

Billarm är ytterligare en stressfaktor för djur. Rederiet skyltar att fordonsägarna måste stänga av larmet, men långt ifrån alla gör det. 

Bästa lösningen när det gäller att frakta djur på färjan är att inte lämna dessa på bildäck. 

– Det blir ju svårt att ta med hästen upp men de svettas med hela kroppen och klarar värmen bättre än en hund som bara kan flåsa. 

Ett annat alternativ är att inte resa med djur på färjan när det är varmt.

Med på tur- och returresan Visby-Oskarshamn fanns 71 djur, varav 46 nöt, 15 hundar, 8 hästar, en katt ochen kanin som reste i 21 fordon.

Julia Buskas jobbar med djurskydd på länsstyrelsen. Vid senaste kontrollen var det 9 av 21 som lät djuren sitta i bilar med en temperatur över 25 grader.
Julia Buskas jobbar med djurskydd på länsstyrelsen. Vid senaste kontrollen var det 9 av 21 som lät djuren sitta i bilar med en temperatur över 25 grader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!