Avsked är taget – nu rivs Visbys ödekvarter

Nästan ett år efter att de sista hyresgästerna evakuerades har rivningsarbetet i kvarteret Riggen till slut kommit igång.
– Återbrukar så mycket vi kan, säger projektledaren.

Det har gått ungefär två år sedan Gotlandshem konstaterade att Riggen var bortom räddning och ett år sedan de boende flyttades till andra lägenheter. ”Sådana här processer tar tid”, säger Jonas Hammarlund.

Det har gått ungefär två år sedan Gotlandshem konstaterade att Riggen var bortom räddning och ett år sedan de boende flyttades till andra lägenheter. ”Sådana här processer tar tid”, säger Jonas Hammarlund.

Foto: Clara Wasell

Visby2024-11-29 11:45

I slutet av 2022 konstaterade det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem att Gråbokvarteret Riggen var bortom räddning och att det enda alternativet som återstod var att riva och bygga nytt. De 87 lägenheterna, som färdigställdes 1975, är dåligt isolerade, dras med fuktproblem och vilar på undermåliga bottenplattor, säger Jonas Hammarlund, projektledare vid Gotlandshem. 

– Det är med blandade känslor vi gör det här. Riggen är ett väldigt fint område med bullerbykänsla, så jag förstår varför de som bott här trivts så bra.

Helagotland träffar Jonas Hammarlund i samband med en liten träff som Gotlandshem bjöd in till under tisdagen. Detta för att uppmärksamma att projektet går in i nästa fas. 

Efter nyår ska huskropparna raseras, men redan nu pågår arbetet med att riva ut fönster, träpaneler, toaletter, kylskåp och andra vitvaror.

En del av detta går till andra bostäder inom Gotlandshems bestånd, annat ska säljas på en loppis 7 december. Pengarna man får in då kommer att skänkas till välgörenhet, berättar Jonas Hammarlund.

– Det känns viktigt att vi återbrukar så mycket vi kan, att de här sakerna kan få ett förlängt liv, hos oss eller någon annan.

undefined
Än så länge är det bara vitvarorna och lite annat smått som plockats ut. Husen rivs först efter nyår. Trät kommer därefter att flisas och användas i värmeproduktion.
undefined
Såväl rivningen som återbyggnaden kommer att genomföras av Peab, som började med ”selektiv rivning” i november.

I och med rivningen blir det alltså återigen liv och rörelse i kvarteret, som tömdes på hyresgäster för snart ett år sedan.

– Ja, det har varit lite märkligt att gå runt här och tänka att det bott folk bakom varje fönster, och nu är det helt öde, säger Jonas Hammarlund.  

Har ni haft några problem med skadegörelser och inbrott?

– Inte så mycket som vi trodde faktiskt. Men visst, det är lite brytmärken på en del dörrar. Och i ett fall upptäckte vi att det var några som bodde här och hade lite mat i kylskåpet. Hur vi löste det? Gotlandshem har rutiner för sånt.

undefined
Det är med blandade känslor man river kvarteret, säger Jonas Hammarlund. ”Blir början på något nytt.”
undefined
”Riggen är ett väldigt fint område med bullerbykänsla, så jag förstår varför de som bott här trivts så bra”, säger Jonas Hammarlund.

Enligt projektledaren kommer det att ta ”några månader” att riva kvarteret. Planen är att återuppbyggnaden kan inledas under våren.

Kommer buller att bli en del av vardagen på Gråbo en tid framöver?

– Tja, sen när husen ska ner efter nyår kommer det så klart att knaka lite. Det är ju trähus trots allt.

Gotlandshem har i dagsläget bygglov för 105 bostäder i nya Riggen, som alltså blir lite större än nuvarande kvarter. 

– Även om det känns lite tragiskt att riva ett helt område blir det här början på något nytt. Och målet är ju att bibehålla den där bullerbykänslan i det nya kvarteret, fast fräschare och mer modernt, säger Jonas Hammarlund.

undefined
Under tisdagen kallades media till en träff där Gotlandshem berättade om vad som händer i Riggen framöver. På plats fanns även bolagets vd Joakim Martell, som bjöd på ett högtidstal och symboliskt plockade ner skylten som hängt på Riggens kvarterslokal.
undefined
Kristoffer Strehlenert, chef för utveckling och hållbarhet på Gotlandshem. Hållbarhet var något det trycktes mycket på under den träff som Gotlandshem kallade till under tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!