DBW får avslag på Paviljongsplan – igen

Det går trögt för DBW:s planer på att bygga nytt. Det blir därmed inga bostäder på Paviljongsplan. Nu ska de besluta om de ska fortsätta, trots motgångarna.

Mart Marend, ordförande DBW, säger att beslutet från länsstyrelsen var väntat. Föreningen ska nu bestämma sig om de vill lägga fram ett nytt, mindre, byggnadsförslag utan bostäder.

Mart Marend, ordförande DBW, säger att beslutet från länsstyrelsen var väntat. Föreningen ska nu bestämma sig om de vill lägga fram ett nytt, mindre, byggnadsförslag utan bostäder.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-07-08 15:45

De Badande Vännerna, DBW, sökte förhandsbesked för sitt förslag att bygga nytt på Paviljongsplan bredvid Botaniska trädgården i innerstan.

Föreningen fick nyligen ett avslag från länsstyrelsen på sin senaste överklagan. De skriver att de är positiva till byggandet, men att förslaget skulle behöva genomgå en del ändringar.

Vännernas plan var att bygga en ny paviljong där den gamla brann ner år 1951. En drygt 1 000 kvadratmeter stor trevåningsbyggnad skulle inrymma kafé och restaurang, kontorslokaler, bostäder och utställningslokal. Länsstyrelsen menar att den föreslagna byggnaden är för stor, och att bostäder inte skulle vara lämpliga på platsen.

Mart Marend, ordförande för DBW, säger att avslaget var något de hade räknat med. Planen var mer att ta reda på vad och hur de fick bygga.

– Nu får vi ta beslut i föreningen om vi fortfarande vill bygga en paviljong utifrån de nya förutsättningarna, säger han.

undefined
Länsstyrelsen ger DBW avslag för föreningens överklagan. De bedömer att lägenheter inte skulle vara lämpliga på platsen. ”Det är no hard feelings”, säger Mart Marend, ordförande DBW.

Mart Marend säger att det såklart kostar att bygga en ny paviljong – och framförallt att ha i drift. Förslaget med bostäder och restaurangverksamhet i paviljongen var ett sätt att finansiera byggnadens underhåll. Men bostäder i den nya paviljongen ansågs ha för privatiserande karaktär.

– De Badande Vännerna vill ju göra något som kan användas av alla, inte bara oss själva. Personligen tycker jag att det hade varit perfekt att bygga studentbostäder i den nya paviljongen, till exempel, speciellt nu när sådana ska säljas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!