Sedan kedjan Teknikmagasinet för drygt ett år sedan sattes i konkurs har lokalerna på Östercentrum i Visby stått tomma. Efter mer än ett halvårs förhandlingar är det nu klart att det blir det gotländska företaget Warfsholms bageri som flyttar in.
– Det här är jätteroligt och en positiv nyhet för Östercentrum. Vi planerar att öppna under april, säger Arild Kleven och berättar att förhandlingarna med fastighetsägaren Nordika har pågått sedan de i juni i fjol första gången kontaktade honom.
Warfsholms bageri startade 2018 i Klintehamn och har fortfarande huvuddelen av sin tillverkning där. Sedan 2021 driver man även kafé och försäljning på Södra kyrkogatan i Visby.
– Nu är vi igång med förberedelserna, det är en helt annan typ av verksamhet som ska in, säger Arild Kleven och berättar att Teknikmagasinets butikslokaler ska byggas om och anpassas, och att det blir en året runt-verksamhet med försäljning av bageriprodukter och kafé.
Dialog pågår också med Region Gotland, för att sommartid få till en utomhusservering ut mot Östercentrum.
Det mesta av det bröd som ska säljas i de nya lokalerna på Östercentrum kommer att bakas i Klintehamn.
– Så som vi gör till Södra kyrkogatan, säger Arild Kleven och berättar att bageriet i Klinte under högsäsong är bemannat hela nätterna.
På årsbasis sysselsätter Warfsholms båda verksamheter i dag sju personer.
– Och under högsäsong mångfalt fler. Nu kommer vi att behöva ytterligare några fler, säger han.
För företaget innebär ett försäljningsställe till, centralt i Visby, att det är lättare att få verksamheten att bära sig på helårsbasis.
– Jag är en försiktig företagare och det behöver växa steg för steg. Ska man vara igång året runt behövs bra storlek. Vintertid går man med negativa siffror oavsett, men med rätt storlek kan man minska dem, säger Arild Kleven.
På Östercentrum finns redan flera bagerier med verksamhet, både i form av kaféer och med försäljning från brödbil. Arild Kleven är ändå inte orolig för konkurrens.
– För riktigt hantverksbröd finns det absolut plats, det är fortfarande en försvinnande liten del av marknaden och jag är absolut inte orolig. Jag ser oss inte som konkurrenter utan att vi tillsammans konkurrerar mot industribagerierna, säger han.
Anja Hård, verksamhetsledare för Visby Centrum, är positiv till att en lokal mindre nu står tom.
– Det är fantastiskt härligt att vi får en ny aktör på Östercentrum. Och att det är året runt är jätteviktigt att vi värnar om.