På hösten 2023 drog Region Gotland in serveringstillståndet för restaurangen och nattklubben Supper, som drivs av bolaget Burmeister i Visby AB. Det var efter att polisen gjort en tillsyn under en kaosartad kväll på krogen, som ligger på Strandgatan i Visby.
Men det var fel av regionen att dra in tillståndet. Det slog först Förvaltningsrätten i Stockholm fast och nu även kammarrätten, dit regionen hade överklagat den första domen.
– Nu får man ju ta till sig det här. Så får vi titta på domen och försöka förstå den, säger Andreas Unger (M), ledamot i regionstyrelsen som fattade beslutet.
Det var under tre olika festkvällar i juli 2023 som polisen larmade om för fulla gäster, dans på borden, narkotika på en toalett och vakter som inte tycktes ha kontroll på läget.
Rätten delar Region Gotland och polisens bild av att Burmeister brustit i sitt ansvar när det gäller alkoholserveringen under de aktuella kvällarna. I domen kallas det för allvarliga missförhållanden.
Däremot anser rätten inte att bristerna är så pass allvarliga att det var befogat att dra in serveringstillståndet. Restaurangen skulle istället ha tilldelats en varning.
– Utifrån vad som har framkommit så ansåg jag att det var allvarliga brister, säger Andreas Unger.
Om Region Gotland, efter kammarrättens bakläxa, kommer att ändra sitt sätt att hantera överträdelser av alkohollagen kan Andreas Unger inte svara på.
– Vi måste alltid bedöma varje ärende efter dess förutsättningar. Det kan ibland vara lite svårt att förstå gränsdragningarna, men nu har vi ju fått veta från domstolen hur man bedömde just det här, säger han.
Therese Stenbeck, jobbar som alkoholhandläggare på Region Gotland, och är den som utrett bristerna på Burmeister. Hon säger att det är för tidigt att säga något om hur domen kan påverka deras framtida beslut.
– Vi hade väl hoppats att domen skulle varit lite mer omfattande, så att vi fick mer vägledning, säger hon.
Det som Therese Stenbeck gärna hade velat att domstolen utvecklade var särskilt en händelse med en berusad person som regionen menade var anställd av bolaget. Region Gotland ansåg därför att personen tydligt brutit mot lagen genom att dricka alkohol och att detta var restaurangens ansvar.
Bolaget å sin sida menade att det inte alls rörde sig om något uppdrag under den aktuella kvällen.
– När det gäller den saken skulle vi gärna vilja få det avgjort för att kunna följa praxis. Jag vet att fler kommuner följer detta med intresse, säger hon.
Domstolen anser dock inte att regionen har kunnat bevisa att personen varit en del av verksamheten och att därför kan inte bolaget lastas för hur personen agerade eller inte var inskriven i personalliggaren.
– Det här är en knäckfråga. Det har betydelse för många som har influencers på det här sättet, för att locka fler och få kunder att handla mer, säger Therese Stenbeck.
Domen kan överklagas och nu ska regionen fatta beslut om de ska göra ett försök att gå vidare i rättsprocessen.
Bolagets representanter har hela tiden hävdat att det var fel att dra in serveringstillståndet. De slog tillbaka och ansåg att beslutet skulle upphävas helt eller att de skulle få en erinran, som är en mildare anmärkning.