December
Den 9 november rekommenderades hushållen i Visby med omnejd att koka dricksvattnet, då höga halter av bakterien clostridium upptäckts vid provtagning. Efter ett intensivt arbete kunde rekommendationen att koka vattnet hävas för Visby, Vibble, Väskinde, Själsö och Brissund den 13 december och för övriga områden den 18 december.
Nu har det snart gått en månad sedan rekommendationerna hävdes. Vid Region Gotland håller man på att sammanställa hur mycket övertid och vilka kostnader som det intensiva arbetet resulterat i.
Problemen är dock långt ifrån över. Tidigt upptäcktes höga halter clostridium i vattnet från Langs hage. Vattentäkten stängdes av den 17 november. Fortsatt provtagning visar att vattnet fortfarande har för höga halter bakterier vid vissa tillfällen.
– Vi har haft prover som varit bra, men när det tinar och kommer regn blir halterna för höga igen, säger VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.
Langs hage är Gotlands största vattentäkt där regionen årligen tar ut över en miljon kubikmeter vatten ur 15 bergborrade brunnar. Grundvattnet bildas i ett stort område med uppsprucken hällmark, en känslig natur där vattnet lätt påverkas en regnig höst. Som den senaste.
– Vi ska träffa våra konsulter inom kort. Själv tror jag inte att vi kommer att hitta smittkällan, det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Vattnet vid Langs hage filtreras och behandlas med UV-ljus innan det går ut i ledningarna. Den regniga hösten grumlade grundvattnet, det blev svårare att filtrera och UV-ljuset klarade inte av att döda alla bakterier när halterna clostridium blev höga.
Med tanke på den stora mängd vatten som täkten vid Langs hage levererar behöver den vara igång till sommaren.
– Vi törs inte chansa och sitta och vänta på att vattnet ska bli bra. Jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om vi tvingas stänga av vattentäkten i sommar, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Region Gotland har beslutat om en provisorisk lösning, en filteranläggning som ställs upp i en container vid vattentäkten. Filtret är av en typ som regionen redan använder vid flera andra vattentäkter.
– Jag hoppas att vi kan använda täkten fullt ut med den provisoriska lösningen. Under tiden får vi fundera på vilken teknik vi ska upphandla till en permanent lösning.
Även om Langs hage är frånkopplat från ledningsnätet pumpas vatten ut från täkten. Det leds till dagvattennätet och spolas ut i Östersjön.
– Det gör vi för att inte få en högre koncentration av bakterier. Dessutom är det inte bra om vattentäkten skulle vara helt avstängd under ett halvår, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.