Engström alltid beväpnad – även på färjan

Ryggsäcken var packad med vapen när Theodor Engström gick runt i Visby under Almedalsveckan för att hitta en lämplig plats att utföra sitt terroristdåd på. Även på båten var han beväpnad. Polisen förklarar nu vilka befogenheter de har att ingripa.

Theodor Engström förvarade sina vapen i en ryggsäck som han bar med sig i Visby under Almedalsveckan.

Theodor Engström förvarade sina vapen i en ryggsäck som han bar med sig i Visby under Almedalsveckan.

Foto: Från Polisens förundersökning

Visby2022-11-07 07:06

Han bar grövre byxor och kängor ihop med en luvjacka. Och så ryggsäcken med vapnen.

Bland de välklädda Almedalsdeltagarna i svala sommarkläder insåg Engström att han avvek från mängden och att det kunde försvåra hans möjligheter att rekognosera i området där hans måltavlor höll till, framgår det av polisförhören.

När det gäller hans vapen berättar han i förhör att han hade alla med sig när han var ute bland folk utom pilbågen. Den var för stor. 

Att traska omkring bland Almedalsbesökarna kan man förstås göra i vilken mundering man vill. Polisen kan inte stoppa och kroppsvisitera någon bara för att man ser ut på ett visst sätt.

– Det finns människor med avvikande beteende och utseende. Det hanterar vi varje dag. Men vi kan inte använda tvångsåtgärder bara på grund av hur man ser ut. Det måste till andra omständigheter, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland och kommenderingschef under Almedalsveckan.

undefined
Vittnen liknade Theodor Engström vid en uteliggare. Själv säger han i förhör att han var rädd att dra uppmärksamheten till sig och övervägde att sätta på sig andra kläder.

När det gäller vapen har polisen större möjlighet att ingripa.

– Absolut. En kniv i ryggsäcken behöver inte synas. Finns det konkreta omständigheter har vi rätt att genomföra en visitation enligt grunderna för tvångsmedelsbeslut. Men några godtyckliga kroppsvisitationer får vi inte göra eftersom det är en väldigt kränkande åtgärd, säger Fredrik Persson.

När Theodor Engström skulle åka med färjan från Oskarshamn till Visby, checkade han in en väska med sina vapen, förutom ett.

”Jag tog med mig en kniv på färjan” berättar han i förhör.

Reglerna för vad man får bära med sig på färjan är tydlig. Inga vapen eller andra tillhyggen, inga sprängämnen eller radioaktiva preparat är tillåtna. Men kontrollen är inte rigorös. Visserligen liknar den kontrollen som görs på flygplatser men utförs bara sporadiskt. Reglerna skärptes efter terrorattentaten den 11 september.

– Vi är skyldiga att göra stickprovskontroller på resenärer, gods och fordon. De kan utföras manuellt, med teknisk apparatur eller med hundar, säger Adam Jakobsson, marknadschef på Destination Gotland.

Rätten att ta del av färjans passagerarlistor, är inte heller en självklarhet.

– Vi kan inte begära ut eller vädja om att få se passagerarlistorna, det tror jag inte, säger Fredrik Persson. 

Destination Gotland säger att de inte lämnar ut dessa rutinmässigt men samarbetar med polisen och andra relevanta myndigheter när behov uppstår.

undefined
Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland och kommenderingschef under årets Almedalsvecka, säger att polisen inte kan visitera en person på grund av utseende.

Säkerhetspolisen har kritiserats för just detta av Fredrik Sjöshult, kriminalkrönikör i Expressen, som ifrågasatt varför Säpo inte begärt ut passagerarlistor inför Almedalsveckan. Argumentet var att Säpo gått ut med en varning för ensamagerande gärningspersoner i extremistmiljö som kunde vara ett hot under politikerveckan. Eftersom Engström skulle vara listad hos Säpo som nazist, borde de haft koll på detta. 

När Säpo får frågan om de har rätt att begära ut passagerarlistor av Destination Gotland svarar presstalespersonen Gabriel Wernstedt så här:

– Vi rättar oss efter de lagar och regler som finns, både när det gäller våra möjligheter att bedriva underrättelsearbete och de regler som gäller den personliga integriteten. 

Vid pågående förundersökningar säger han att de kan ha andra regler att förhålla sig till. 

– Om är det ett brott som man utreder, då finns det andra verktyg.

– Vi bedriver ständigt en underrättelseverksamhet för att identifiera, lokalisera och förhindra attentat. När det gäller ensamagerande gärningspersoner blir bilden alltmer komplex, säger han och pekar på att Säpos möjligheter att ta in information begränsas inom bland annat hälso och sjukvården.

– Teleoperatörer lagrar inte info, vilket gör att information kan vara raderat när vi har ett nummer att kontrollera, ger han som ett annat exempel där det blivit svårare för Säkerhetspolisen att klara sitt uppdrag.

Efter den omskakande händelsen där Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds under Almedalsveckan, kommer polisen att gå igenom vad som hänt inför nästa års vecka.

– Jag vill inte föregripa det vi ska göra och har inte satt mig in i det ännu. Vi ska gå igenom förundersökningsprotokollet och titta vilka uppgifter det finns där och lägga det mot vår planering inför Almedalen i år. Då kan vi se om det finns skillnader och om vi kan förbättra eller förändra något för framtiden, säger Fredrik Persson.

Rättegång

Misstänkt: Theodor Engström, förhörs onsdag eftermiddag och fredag förmiddag

Ålder: 33 år

Brottsrubriceringar: Terroristbrott, förberedelse till terroristbrott, ringa narkotikabrott eget bruk, två fall av narkotikabrott genom innehav 

Åklagare: Henrik Olin

Försvarare: Staffan Fredriksson

Målsägarbiträden: Kronje Samuelsson, Silvia Ingolfsdottir Åkerman

Vittnes: 16 personer ska höras

Tid: 8, 9, 11, 14 och 15 november

Plats: Gotlands tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!