Karl-Gustav Ahlqvist utbildade sig till möbelsnickare vid Visby verkstadsskola och erhöll sitt diplom 1946. Som möbelsnickare arbetade han i Visby, men också en tid i Stockholm. I slutet av 1950-talet fick han anställning vid Knut Holmbergs snickeri vid Södervärn i Visby, där han sedermera blev verkmästare. 1964 övertog han verksamheten och företaget KG Ahlqvist var fött.
– Pappa hade skämtat om att han kunde ta över företaget när Knut Holmberg skulle gå i pension. Av någon anledning så blev också så och det blev affär, säger Peter Ahlqvist, andra generationens bygghandlare.
Karl-Gustav Ahlqvist var en skojfrisk och prestigelös person. Han gillade "practical jokes" och kunde vara finurlig. Något som alltså eventuellt gjorde att han fick ta över Knut Holmbergs snickeri, som då blev både bygghandel och snickeri. Knut Holmberg hade vid den tiden på Österby även såg med tillhörande verksamhet, denna del såldes samtidigt till familjen Appelqvist, som idag driver Österby brädgård, numera inriktad mer mot byggnadsvård.
– Farfars mentalitet, att ta i där det behövs, präglar på något sätt fortfarande sättet vi jobbar här. Det är ett familjeföretag och vi hjälps åt, säger Emma Ahlqvist, tredje generationens bygghandlare.
Tidigt hittade man också inom KG Ahlqvist områden där man var extra starka. Dessa områden och dess kunder har man vårdat och arbetat med flera gånger om, men med många års mellanrum. Även om Peter berättar att ett kök idag byts ut med betydligt kortare intervaller än förr.
– Vi har varit bra på fönster, dörrar och kök i 60 år. Vi har sålt det under hela tiden, där snickeriet la grunden, säger Emma.
Peter Ahlqvist klev in i företaget, på heltid 1977. Innan hade han arbetat somrar på företaget. Det fanns tankar på att arbeta inom en annan bransch, men under värnplikten kom han till en viktig insikt.
– Jag insåg där och då att jag ju faktiskt saknade jobbet. Då hade jag bara jobbat ett halvår. Det var något i problemlösningen med arbetet som var väldigt stimulerande. Det är det fortfarande, konstaterar han.
Snickeridelen av företaget, som KG höll allra högst, var inte alls den delen som Peter fattade tycke för. Han ville istället jobba närmare kunder, rita upp skisser och ritningar och driva mer administrativa delar i familjeföretaget.
– Det kom ganska naturligt att jag växte in i företaget, fick mer ansvar och egentligen så var det inte något man märkte av. När farsan gick ned till deltid så blev det som att jag bara tog över, säger han.
Under 90-talet började Peter inse att det blivit för trångt i lokalerna på Södervärn. Bygghandeln behövde mer lokalyta och snickeriet behövde flyttas.
– Jag fick en bra möjlighet att flytta snickeriet till en annan adress. Det var en del av företaget som jag inte kunde så bra och då kändes det rätt att flytta det och låta någon annan driva det, säger Peter.
2006 var hela snickeriet flyttat och bygghandeln kunde expandera vid Södervärn. Senare kom man också att sälja av hela snickeriverksamheten och satsa enbart på bygghandel.
Precis som sin pappa började även den äldsta dottern Emma under tidigt 2000-tal att sommarjobba i familjeföretaget.
– Det finns ju personal idag som var med på den tiden och har berättat att jag kunde argumentera för att vi skulle mer glass i butiken, säger Emma och skrattar.
Några år senare, 2009, visade även hon intresse för att arbeta i familjeföretaget på heltid. Peter, som snarare hade tänkt att avveckla företaget när han själv skulle gå i pension välkomnade idén.
– Det har ju kommit några bud på företaget från riskkapitalister och större kedjor genom åren vilket aldrig känts riktigt rätt. Att ens barn skulle kunna tänka sig ta över kändes faktiskt rätt skönt, säger han.
Emmas yngre syster, som även hon sommarjobbat i företaget, tog studenten 2012 och började jobba tätt därefter. Något som Emma såg som en naturlig utveckling.
– Det är fem år mellan oss. När vi var yngre var vi alltid lite i otakt, men när vi planat ut och hittat varandra blev det så naturligt. Vi är syskon men också bästa vänner, att hon är min syster är liksom bara en bonus, säger hon.
Peter fyller i:
– Sen finns det en styrka i att kunna dela ansvaret. Det har jag aldrig haft på det sättet, även om jag har nära kollegor som funnits att bolla viktiga beslut med.
Inom XL-byggkedjan finns flera exempel på kvinnliga efterträdare som driver företagen runt om i landet. Att vara kvinnlig chef inom en mansdominerad bransch har påverkat på både gott och ont, menar Emma.
– Jag kan ibland känna att som kvinna, oavsett ålder, så kommer man in lite mer på minus. Men när jag väl har byggt upp ett förtroende så har jag lättare att bibehålla det, säger hon.
Ytterligare en milstolpe i historien om KG Ahlqvist bygghandel är flytten från Södervärn till Verkstadsgatan i norra Visby. 2009 så valde den kundägda kedjan Byggtrygg som man redan var med i, att profilera om sig som XL-bygg. Det gjorde en flytt till större lokaler mer angelägen.
– Tanken var egentligen inte från början att flytta hit. Det var tänkt som ett mellanlager, men när vi fick se skisser och fick möjligheten att köpa in oss vid Verkstadsgatan så körde vi, det är nog ett av de bästa besluten vi tagit, säger Peter.
Vad tror ni KG hade sagt om att en tredje generation idag driver hans företag?
– Han trodde nog inte det efter att han såg mig sommarjobba i alla fall, haha. Skämt åsido tror jag att han hade varit väldigt stolt och tyckt att det var väldigt roligt, säger Emma.
KG gick ur tiden 2006, 80 år gammal. Att han inte fick uppleva de händelserika åren som följde, med anslutning till en byggkedja, flytt och barnbarnens delaktighet i företaget kan Peter tycka är lite tråkigt.
– Det hade varit roligt om han hade fått uppleva det. Allt som vi har gjort under de här åren och hur lyckat det har blivit, det hade varit fint att visa upp, säger Peter.
Hur ser framtiden ut för KG Ahlqvist?
– Det är svårt att se mina egna och min systers barn bli vuxna överhuvudtaget. Det är klart att det vore häftigt att kunna säga att en fjärde generation arbetar inom företaget, men det får nog framtiden utvisa, säger Emma.
60 år i byggvaruhandels tjänst har det hittills blivit för KG Ahlqvist. I dag är man ett tredje generationens familjeföretag med 20 anställda och är en del av XL-bygg. Mycket har onekligen hänt sedan Karl-Gustav Ahlqvist tog över verksamheten med tillhörande brädgård 1964. Tiderna förändras – men bygghandeln den består.