Barnen tar ansvar när vuxna inte gör det

Klass 3 på Tjelvarskolan blev klimatkompisar i UR:s stora satsning med 8000 barn. Nu hyllas de som månadens klimathjälte av Helagotlands jury. De oroar sig mycket för djurlivet och för fiskarnas situation i havet.
Klass 3 på Tjelvarskolan blev klimatkompisar i UR:s stora satsning med 8000 barn. Nu hyllas de som månadens klimathjälte av Helagotlands jury. De oroar sig mycket för djurlivet och för fiskarnas situation i havet.

I en riksomfattande kampanj har 8 000 barn blivit klimatkompisar. 23 av dem finns i klass 3 på Tjelvarskolan. "Om vi fortsätter så här kommer vi att fixa det när vi blir stora", säger Saja Al mohamad.

Visby 9 november 2023 18:30

Längst fram i klassrummet hänger diplomet från UR, undertecknat av kända programledaren Farah Abadi. Nu också diplomet som talar om att klass 3 på Tjelvarskolan utsetts till månadens klimathjältar av Helagotland.

– Jag såg ett klipp från UR att alla tredjeklassare kunde vara med, och tänkte att det passade den här klassen perfekt. De vill alltid ha nya utmaningar, säger läraren Tove Carlgren och berättar att det var hon som anmälde klassen.

undefined
Farah Abadi har undertecknat diplomet som hänger i klassrummet.

Från den 18 september till den 18 oktober fick klassen tre olika uppdrag, för ett bättre klimat. I det första kallat "Spanaren" fick eleverna undersöka saker i sin närmiljö.

– Var det nödvändigt att göra dem i plast, eller kunde det finnas andra material, säger Tove Carlgren och berättar att det blev många diskussioner kring det.

undefined
Klass 3 på Tjelvarskolan blev klimatkompisar i UR:s stora satsning med 8000 barn. Nu hyllas de som månadens klimathjälte av Helagotlands jury. De oroar sig mycket för djurlivet och för fiskarnas situation i havet.

Nästa uppdrag, "Spåraren", gick ut på att hitta dumpat skräp och plast i naturen.

– Det var jättekul och vi lärde oss massor. Att samla in plast var roligast, för då hjälper man naturen så mycket man kan, säger Saja Al mohamad och får medhåll:

– Bara tio procent av all plast återvinns och blir ny plast. Det tycker jag är dåligt, säger Edvin Lingström.

undefined
Ett återbruksbord ställdes upp när klassen hade spelkväll med alla föräldrar. Den som ville kunde plocka, och ge grejerna i plast på bordet nytt liv.

Klassen har också lärt sig att det finns dålig och bättre plast.

– Köp biobaserad plast istället för vanlig, säger Wilmer Rinblad.

Första dagen klassen samlade slängda sopor fyllde de 15 kassar. Det tog de med sig till regionens återvinningscentral, där de fick lära sig mer om sopsortering.

undefined
Klass 3 på Tjelvarskolan, månadens klimathjältar för sin insats för en grönare och hållbarare planet.

Det tredje uppdraget, "Förändraren", gick ut på att vara föredöme och påverka andra i sin omgivning. Överallt på skolan finns nu små påminnelser, lappar med till exempel: "Rätt plast på rätt plats". 

– Vi hade en spelkväll och fikade med föräldrarna. Då hade vi ett återvinningsbord med saker i plast som man inte längre använde, säger Tove Carlgren och berättar att den som ville både fick ta och ställa dit egna grejer.

Klassen deltog sedan i en gigantisk fest för alla landets 8 000 klimatkompisar, uppkopplade i en livesändning via UR. Men de kommer att fortsätta vara goda klimatkompisar, bland annat genom att samla plast i naturen.

– När man är ledig från skolan kan man göra det med familjen, släkten, och kanske med någon kompis, säger Rakel Hansson medan Ryan Andersson berättar att han faktiskt hittat en hel dammsugare som någon slängt i buskarna.

undefined
Mängder av skräp dumpas i naturen. Det är bara en del i klassens åtaganden för en klimatsmartare planet.

Att lära sig att bli en god klimatkompis har fått klassen att tänka på betydligt mer än plast. Konsumtionssamhället gillar de inte.

– Man borde inte köpa nytt, nytt, nytt – hela tiden! Man kan ha loppis också, säger Vera Thomsson, medan flera i klassen berättar att både de och deras föräldrar gillar att handla second hand:

– Begagnade väskor kan vara jättefina, säger Olivia Randlert och berättar att hon tillbringade höstlovet i Grekland.

Att flyga utomlands, menar hon, var kanske inte jättebra för klimatet, men Grekland ligger långt efter Sverige när det gäller plaster i naturen.

undefined
Klass 3 samlar en gång i månaden in den plast som andra dumpat i naturen. Första gången fyllde de 15 kassar, som de själva tog till regionens återvinningscentral.

 

– Vi gick på promenad och det låg jättemycket skräp överallt. Jag försökte plocka, men det var jätteäckligt!

undefined
Saja Al mohamad med medaljen som alla fick, som tecken på att de är goda klimatkompisar.

Klassen har många år kvar innan de tar över ansvaret i samhället och besluten i ledande positioner. De har inget större hopp om de som har makten i dag.

– Om vi fortsätter så här kommer det i alla fall att bli bättre när vi blir stora. Vi lär oss snabbare, till exempel att om vi slänger plast i haven får fiskarna det i sig, och så hamnar det i våra magar, säger Saja Al mohamad.

undefined
"Rätt plast på rätt plats" är klassens spaning, målet är att minimera användandet och då på rätt saker. Påminnelser i form av lappar sitter här och var i skolan.
undefined
Klassen sopsorterar självklart allt, även inne i klassrummet.
undefined
Vera Thomsson med klimatkompismedaljen och klassens maskot, tvättbjörnen Charlie.
Juryns motivering

Klass 3 och deras engagerade lärare Tove Carlgren på Tjelvarskolan har jobbat aktivt med UR:s satsning "Klimatkompisar". De har jobbat för att klassen och hela skolan ska bli mer miljömedvetna. De har plockat plast och skräp, varit på studiebesök på återvinningscentralen och jobbat med att plastspana. Allt för att bidra till ett hållbarare sätt att leva. De är ett föredöme och väl värda utmärkelsen Månadens klimathjälte. De är kloka och tror faktiskt att världen blir bättre när de får ta över.

Så jobbar vi med nyheter

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa