Längst fram i klassrummet hänger diplomet från UR, undertecknat av kända programledaren Farah Abadi. Nu också diplomet som talar om att klass 3 på Tjelvarskolan utsetts till månadens klimathjältar av Helagotland.
– Jag såg ett klipp från UR att alla tredjeklassare kunde vara med, och tänkte att det passade den här klassen perfekt. De vill alltid ha nya utmaningar, säger läraren Tove Carlgren och berättar att det var hon som anmälde klassen.
Från den 18 september till den 18 oktober fick klassen tre olika uppdrag, för ett bättre klimat. I det första kallat "Spanaren" fick eleverna undersöka saker i sin närmiljö.
– Var det nödvändigt att göra dem i plast, eller kunde det finnas andra material, säger Tove Carlgren och berättar att det blev många diskussioner kring det.
Nästa uppdrag, "Spåraren", gick ut på att hitta dumpat skräp och plast i naturen.
– Det var jättekul och vi lärde oss massor. Att samla in plast var roligast, för då hjälper man naturen så mycket man kan, säger Saja Al mohamad och får medhåll:
– Bara tio procent av all plast återvinns och blir ny plast. Det tycker jag är dåligt, säger Edvin Lingström.
Klassen har också lärt sig att det finns dålig och bättre plast.
– Köp biobaserad plast istället för vanlig, säger Wilmer Rinblad.
Första dagen klassen samlade slängda sopor fyllde de 15 kassar. Det tog de med sig till regionens återvinningscentral, där de fick lära sig mer om sopsortering.
Det tredje uppdraget, "Förändraren", gick ut på att vara föredöme och påverka andra i sin omgivning. Överallt på skolan finns nu små påminnelser, lappar med till exempel: "Rätt plast på rätt plats".
– Vi hade en spelkväll och fikade med föräldrarna. Då hade vi ett återvinningsbord med saker i plast som man inte längre använde, säger Tove Carlgren och berättar att den som ville både fick ta och ställa dit egna grejer.
Klassen deltog sedan i en gigantisk fest för alla landets 8 000 klimatkompisar, uppkopplade i en livesändning via UR. Men de kommer att fortsätta vara goda klimatkompisar, bland annat genom att samla plast i naturen.
– När man är ledig från skolan kan man göra det med familjen, släkten, och kanske med någon kompis, säger Rakel Hansson medan Ryan Andersson berättar att han faktiskt hittat en hel dammsugare som någon slängt i buskarna.
Att lära sig att bli en god klimatkompis har fått klassen att tänka på betydligt mer än plast. Konsumtionssamhället gillar de inte.
– Man borde inte köpa nytt, nytt, nytt – hela tiden! Man kan ha loppis också, säger Vera Thomsson, medan flera i klassen berättar att både de och deras föräldrar gillar att handla second hand:
– Begagnade väskor kan vara jättefina, säger Olivia Randlert och berättar att hon tillbringade höstlovet i Grekland.
Att flyga utomlands, menar hon, var kanske inte jättebra för klimatet, men Grekland ligger långt efter Sverige när det gäller plaster i naturen.
– Vi gick på promenad och det låg jättemycket skräp överallt. Jag försökte plocka, men det var jätteäckligt!
Klassen har många år kvar innan de tar över ansvaret i samhället och besluten i ledande positioner. De har inget större hopp om de som har makten i dag.
– Om vi fortsätter så här kommer det i alla fall att bli bättre när vi blir stora. Vi lär oss snabbare, till exempel att om vi slänger plast i haven får fiskarna det i sig, och så hamnar det i våra magar, säger Saja Al mohamad.