Båten i Visby får inte vara tebar – nu ska den säljas

Lokala regler som infördes efter gamla partybåten Gracelands tid i Visby hamn stoppar Lena Lundin från att driva tebar på den gamla bogserbåten Isbjörn af Wisby. Nu har hon bestämt sig för att sälja fartyget. ”Det skär i mitt hjärta”, säger hon.

Den gamla bogserbåten Isbjörn af Wisby drevs som tebar sommaren 2015, men har sedan dess legat ensam och mer eller mindre oanvänd i Visby hamn.

Den gamla bogserbåten Isbjörn af Wisby drevs som tebar sommaren 2015, men har sedan dess legat ensam och mer eller mindre oanvänd i Visby hamn.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-08-27 16:30

Nyheten i korthet

  • Lena Lundin väljer att sälja sin bogserbåt Isbjörn, som hon tidigare drev som tebar i Visby hamn, på grund av lokala regler som förbjuder verksamhet vid kaj.
  • Regelverket infördes efter problem med partybåten Graceland. Lena Lundinsökte tillstånd att fortsätta, då hon inte skulle servera alkohol på båten, men blev nekad av Region Gotland.
  • Isbjörn, byggd 1916, har en rik historia, inklusive tjänstgöring under andra världskriget. Lundin hoppas att den nya ägaren kommer att behandla båten med omsorg.

Sommaren 2015 drev Lena Lundin ett fik med fokus på te och våfflor på den gamla bogserbåten Isbjörn i Visby hamn, något som även uppmärksammades av Gotland Just Nu och Helagotland. I den artikeln berättade Lena att båten mer eller mindre ”trillade ner i knät” på henne när hon i början av 2015 ville byta inriktning i livet och därför började leta efter en lokal till ett eget fik.

Isbjörn fick därför bli tebar, och Lena Lundins tanke var också att fortsätta att driva verksamheten även på längre sikt. Det blev dock bara en sommar.

– Regionen har en regel som säger att man inte får driva verksamhet vid kaj. Den regeln uppstod på grund av den gamla krogbåten Graceland. Men eftersom jag inte skulle servera någon alkohol alls så skickade jag en skrivelse till regionen för att få tillstånd att driva fiket där i inre hamnen mellan gästhamnen och färjeterminalen. Men regionen stängde ner mig direkt, säger hon, och fortsätter:

– Det är tråkigt, för jag trivdes otroligt bra med verksamheten där. Man får inte ombord så många på båten, men de som kom satt istället kvar länge och njöt av miljön. Det var en fantastisk sommar.

undefined
Lena Lundin berättar att hon sannolikt kommer att sälja båten inom en snar framtid. ”Hon kommer att bli djupt saknad när hon säljs, men min förhoppning är att någon kommer att ge henne den omtanke hon behöver och tar henne ut till havs igen”, säger hon.

Regeln om att man inte får driva verksamhet vid kaj gäller endast i Visby, så Lena berättar att hon rent teoretiskt hade kunnat flytta den drygt 17 meter långa Isbjörn någon annanstans och drivit fik där istället.

– Men för att göra det måste jag få igång henne, och då krävs ett gediget arbete med motorerna och så vidare. För det behövs mer pengar än vad jag har. Det blir nog en försäljning istället, vilket verkligen skär i hjärtat.

Lena, som själv bor i Fardhem, benämner alltså Isbjörn som ”henne”, detta trots att bogserbåtar oftast är en han. Men Lena slår med ett skratt fast att just Isbjörn är en hon.

undefined
Isbjörn är byggd 1916, och hon har bland annat deltagit i andra världskriget då hon var inkallad som bogserare vid Stockholms Kustartelleriförsvar vid Vaxholms fästning.
undefined
”Jag tror att det finns intresse för henne. Jag har fått lite frågor, men inte tagit dem riktigt på allvar då jag har haft svårt att slita mig från Isbjörn”, säger Lena Lundin, som köpte Isbjörn af Wisby i början av 2015.

Det är en båt med gedigen historia som sedan många år alltså ligger i Visby hamn. Byggd i Söderhamn 1916, då med ångmotorer. Under andra världskriget var Isbjörn inkallad som bogserare vid Stockholms Kustartelleriförsvar och då bestod besättningen av åtta personer. 1963 byttes ångmotorerna ut mot dieselmotorer och fartyget har sedan dess flyttat runt en del i Sverige. 2001 såldes båten till en gotlänning, och fick då även sitt nuvarande namn Isbjörn af Wisby. 

Nu är alltså frågan vad som händer härnäst?

– Jag tror att det finns intresse för henne. Jag har fått lite frågor, men inte tagit dem riktigt på allvar då jag har haft svårt att slita mig från Isbjörn. Nu har jag dock råkat bli med bondgård, och det krävs ju pengar till den också. Så jag måste nog ta itu med en försäljning.

Vad är det som gör att du har så svårt att slita dig från Isbjörn?

– För mig har hon en enorm charm och utstrålning. När vi hade upp henne på varv för några år sedan så bogserades hon från Visby till Fårösund, och då drog Isbjörn snett. Hon drog ut till havs, och det kändes som att hon ville ut till havs, det var där hon ville vara. 

Lena Lundin fortsätter:

– Hon kommer att bli djupt saknad när hon säljs, men min förhoppning är att någon kommer att ge henne den omtanke hon behöver och tar henne ut till havs igen. 

undefined
Såhär såg det ut ombord på Isbjörn när hon drevs som tebar år 2015.

Och för Lena själv lever ännu drömmen om att driva ett eget fik.

– Jag har startat en redovisningsbyrå med namnet Tebarens Bokföring, och mitt mål är att om några år starta tebaren igen, men då på ett annat ställe och som en bisyssla till redovisningsbyrån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!