Båtproduktion flyttas till Danmark

HOC Yachts, som tillverkat motorbåtar i Visby, flyttar sin produktion till Danmark. De sista anställda lämnade dock redan innan sommaren.

HOC Yachts byter ägare och flyttar båtproduktionen från Visby.

HOC Yachts byter ägare och flyttar båtproduktionen från Visby.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-11-01 06:03

Swedish Composites AB, som tidigare byggde båtar i fabriken, gick i konkurs i december i fjol efter en tvist med en storkund, HOC Yachts. Men produktionen togs över av just HOC Yachts, som tillverkat exklusiva motorbåtar i fabriken. Tanken var då att båttillverkningen i Visby skulle fortsätta med ett tiotal anställda.

På onsdagen meddelande det danska segelbåtvarvet X-Yachts att de köpt upp HOC Yachts. Den nya ägaren har beslutat att produktionen av motorbåtarna ska flyttas från Visby till företagets befintliga anläggningar i Danmark. Det berör dock inga jobb på Gotland. Det som nu ska flyttas till Danmark är formar, maskiner och andra inventarier som använts vid båttillverkningen. De sista anställda på fabriken på Skarphäll lämnade redan innan sommaren.

–  Flera av de som slutat har fått jobb i Fårösund, säger Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Där finns öns andra båtfabrik, där lyxyachten J Craft tillverkas. Och Mikael Nilsson tror att fabriken i Visby kan få nytt liv trots att inventarierna nu flyttas till Danmark.

– Man ska nog inte säga att det är fabrikens död, det tror jag inte. Det finns så många starka intressenter för båttillverkning i Sverige. Jag hoppas att vi får se något nytt födas, säger Mikael Nilsson.

Båtbranschen har dock höga toppar och djupa dalar.

– Den här branschen flukturerar mycket, konstaterar Mikael Nilsson.

HOC Yachts vd Vilhelm Djurberg har avböjt att kommentera flytten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!