Frågan om tillsynsansvaret för Skut, Svenska kyrkan i utlandet, ska fortsatta att tillhöra Visby stift har utretts länge. Det har funnits förslag om att flytta det till Uppsala, vilket kunde ha inneburit att Visby stift blev så litet att det tvingades gå samman med något annat på fastlandet.
251 representanter avslutade i går årets kyrkomöte i Uppsala. En överväldigande majoritet hade då röstat för att Visby stift ska förbli det stift "där solen aldrig går ner". Ansvaret för de 80 ställen över hela världen där Svenska kyrkan har verksamhet, varav 45 är församlingar, stannar hos biskopen här.
- Jag är mycket nöjd över att veta hur vi ska ha det. Det ger arbetsro, framtidshopp och kontinuitet när vi nu kan börja tänka långsiktigt. Och Visby förblir ett eget stift, säger Sven-Berhard Fast.
Besöksplan
Först och främst tänker han ta itu med en ordentlig verksamhetsuppföljning och göra upp en plan för de kommande församlingsbesöken utomlands. Det handlar om att bygga samhörighet med svenskar utomlands och att följa upp att församlingarnas arbete stämmer med kyrkans verksamhet i Sverige.
I snitt blir det någon resa varje månad. Biskopen strävar då efter att besöka flera församlingar inom en region.
- Det är uppskattat och stärker banden, säger Sven-Bernhard Fast.
Den nämnd som nu lyder under kyrkomötet ersätts från den 1 januari 2012 med ett råd för Svenska kyrkan i utlandet. Där får utlandsförsamlingarna två ledamöter, vilket är nytt. Rådet lyder under kyrkostyrelsen, som träffas oftare än kyrkomötet.
Lättarbetat
- Det gör det hela mer lättarbetat och det ekonomiska ansvaret blir tydligare. Dessutom får utlandsförsamlingarna mer inflytande än tidigare. I övrigt blir det inga större förändringar, menar biskopen.
Det övergripande ansvaret för att Svenska kyrkan kan ha verksamhet i utlandet förblir på nationell nivå.