Det är i samarbete med komvux som slakteriet nu lär upp fyra nya medarbetare. Detta sedan den nye ägaren till slakteriet valt att återuppta styckningen som legat nere i flera år.
Tre djurslag
Under 36 veckor ska de fyras gäng lära sig allt om styckning av gris, nöt och lamm. Men under den tiden ska de också skolas in på arbetsuppgifterna som slaktare. De ska klara allt från avlivning fram till finjobbet med kniven i styckningshallen.
18 veckor på varje avdelning och tre djurslag betyder inte så värst lång tid på varje station.
- De kommer att lära sig det mest grundläggande, säger handledaren Micke Stenholm. Under den här tiden lär de sig främst att hantera knivarna.
- Jag brukar säga att det tar ett och ett halvt år att bli en bra slaktare på nöt. Sedan tar det ungefär lika lång tid på de andra djurslagen.
Guldsmed
Det är inte bara knivhanteringen som är viktig.
- Mycket handlar om hygien och arbetsmiljö. Det är viktigt att man vet vad som gäller för att inte riskera att skada sig på knivar och maskiner. Viktigt är också att man kan slipa sina knivar. Och diska efter sig!
Tempot är högt på styckningen. Trots att det bara är tio grader i rummet gör det höga tempot att styckarna sällan fryser. Talesättet att jobba sig varm gäller i hög grad.
En av de blivande styckarna heter Rahim al Mubareki.
- Jag kommer från Irak. Där arbetade jag som guldsmed, berättar han och platschefen Jonas Nilsson noterar att Rahim är flink med kniven.
- Det märks tydligt att han är van att arbeta med händerna.
Bredvid Rahim står de tre andra adepterna, Jimmy Forsman med förflutet som bildemonterare som flyttade till Visby från Norrland eftersom han inte fick jobb hemmavid.
Där finns också Fredrik Sellin, Visby, som bland annat arbetat i butik och Emil Svensson, Klintehamn, med tidigare jobb på bland annat Rydbergs, f d Klintebys.
Och de är alla i samma situation: De längtade efter jobb och ser nu ut att få det, plus utbildning.