"Besatt av att vilja skada mig"

I en insändare går Torsten Gislestam till attack på Inger Harlevi och kräver att hon lämnar alla kyrkopolitiska uppdrag.- Gislestam är besatt och han vill verkligen skada mig, säger hon.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-10-19 04:00

I somras klev hon åt sidan på obestämd tid efter turbulensen kring den kyrkoantikvariska ersättningen.

- Jag är 62. Det är alldeles för många i min ålder som figurerar i dödsannonser därför att de har kört slut på sig och jag vill inte hamna där.

Hon har för närvarande ingen uppfattning om hur lång pausen från det kyrkopolitiska arbetet blir. Inte ens om hon alls kommer tillbaka.

Hur mår du?

- Jag har mått både bättre och sämre.

Om dagens insändare med krav på hennes avgång säger hon:

- Det gör mig illa och det skadar mig när man inte accepterar en överåklagares bedömning utan fortsätter att agera domstol själv. Torsten Gislestam vill bevisligen skada mig, han vill mig illa.


"Obegripligt"
Torsten Gislestam är ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkors kyrkonämnd.

- Varje dag har jag fått nya samtal om hur han kontaktar folk både här på och på fastlandet och begär av dem att de ska gå ut och kräva min avgång. Det är för mig ett obegripligt handlande, man gör inte så.

- Det är tråkigt att han visar näst intill besatthet i att vilja göra mig illa Jag har inget emot hårda debatter men det finns inget som berör mig så illa som när folk medvetet försöker göra en annan människa illa. Och framför allt när man då vill åberopa kristendom och så vidare så är det ju än mer främmande.


Oklar framtid
Frågan om vad som ska ske med hennes kyrkouppdrag hänger i luften.

- Ja, och den får hänga. Ju mer Torsten agerar desto mer tid kommer jag att behöva ha. Men det finns alla varianter, från att vara kvar som i dag till att lämna allt och många nyanser där emellan.

Inger Harlevi berättar också att hon sedan flera år har en mentor som betyder oerhört mycket för henne. Hon inte är personlig bekant med sin mentor, men denne stöttar och fungerar som bollplank.

Om hon går vidare ska det ske med full övertygelse om att det är rätt att vara engagerad i kyrkopolitiken.

- Jag är i grunden en väldigt positiv och glad person. Glädje är för mig A och O. Det skapar så många goda ringar på vattnet.

Inger Harlevi säger att det kommer att ta tid att bestämma sig. Hon har redan testat hur det är att återknyta kontakterna med sina kyrkopolitiska kolleger.

- Jag har varit på ett beredningsutskott på stiftet och jag har varit på ett kyrkoråd.

Har du ringt och pratat med honom?

- Nej, jag har inget behov av det.

Att Inger Harlevi tagit paus från sitt aktiva liv i kyrkans värld betyder inte att hon lagt kyrkofrågorna åt sidan.

- Jag får alla handlingar och jag läser verkligen in mig på ärendena. Jag tillhör den gamla stammen som tycker att man ska vara påläst när man kommer till ett sammanträde.

Hon gör i dag vad hon trivs med, exempelvis kulturturism inom Hansan att vara styrelseordförande i sonens Niklas Harlevis företag.

- Och det här med kyrkan, det upptar inte en stor del av min tid, nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om