Beskedet: Gropen är ett svartbygge

Miljö- och byggnämnden har beslutat att arbetet i gropen utanför Söderport är ett svartbygge och kräver nu bolaget på drygt 2,4 miljoner kronor i straffavgift.

Gropen vid Söderport har schaktats och spettats utan det tillstånd som krävs, anser miljö- och byggnämnden.

Gropen vid Söderport har schaktats och spettats utan det tillstånd som krävs, anser miljö- och byggnämnden.

Foto: Åsa Sveds

Visby2022-11-24 07:02

Det är Ruthström och Larssons dotterbolag KÅCU AB som är ansvarig och får nu betala en byggsanktionsavgift på 2 415 000 kronor sedan de grävt och spettat på fastigheten Järnvägen 2 utan startbesked.

– Så blir det om man gör en stor grop utan bygglov och startbesked. Man ska följa regler och lagar och det ska gälla lika för alla företag, säger Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Johnny Ruthström är ordförande i styrelsen för Kåcu AB som är dotterbolag till Ruthström och Larsson. Han avvaktar med att kommentera beslutet om byggsanktionsavgiften på drygt 2,4 miljoner kronor.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i ärendet än, säger han och ber att få återkomma senare.

För över ett år sedan fick miljö- och byggnämnden en anmälan om att olovliga åtgärder utförts på Järnvägen 2 i Visby. Ett tillsynsbesök gjordes några veckor senare, den 15 oktober 2021 och ytterligare ett den 25 november. Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterade då att man schaktat i marken och spettat i berget och det har man fortsatt med fram till våren 2022. Något beslut om startbesked för arbetet har inte företaget fått, konstaterar samhällsbyggnadsförvaltningen.

Enligt förvaltningen har man vid flera möten informerat företaget om att startbesked krävs innan markåtgärden med schaktning och spettning ner i berget, kan påbörjas. I vart fall krävs startbesked för marklov om företaget inte avsåg att avvakta tills man fått beviljat bygglov. Trots denna information har KÅCU, enligt förvaltningen, fortsatt markarbetena.  

KÅCU sökte bygglov den 7 maj 2021 för nybyggnad av flerbostadshus med verksamhetslokaler och parkeringsgarage samt anordnande av parkering på fastigheten Järnvägen 2. De blev då nekade bygglov. Ytterligare ett försök gjordes den 11 mars 2022 och då beviljades bygglov för projektet.

Efter att KÅCU fått nej till bygglov 2021 och innan de fått bygglov i mars 2022 har företaget gjort markarbeten och hänvisat till att de sanerat marken i området eftersom de inte kan få startbesked för bostäder förrän marksaneringen är gjord. 

Förvaltningen har gjort bedömningen att saneringen är gjort men att företaget sedan fortsatt gräva längre ner i marken. Bedömningen är att man då har påbörjat husbyggnationen utan att ha startbesked. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!