VISBYS BADHUS
GT publicerade nyligen en artikelserie om "badhusen som aldrig byggdes", som berättade om planer och besvikelser under nästan ett halvt sekel.
Samtidigt görs ett nytt försök; denna vecka ska frågan åter upp i regionstyrelsen. Om politikerna beslutar som tjänstemännen föreslår slås det då fast att Solbergatomten, bredvid den nuvarande simhallen, är platsen som gäller.
– Det är tillgängligt, det ligger nära flera skolor, det knyter ihop Östercentrum och det är en etablerad plats. Det passar också bäst tids- och byggmässigt, säger Per Wallstedt, regionens strateg inom fritid och idrott.
Tidsaspekten handlar om möjligheten att komma igång snabbt. På flera andra undersökta platser, som Gutavallen eller Rävhagen, finns potentiella problem kring detaljplanerna, som skulle kunna sinka projektet med många år.
Tidigare i år var Visborg alltjämt huvudspåret, då man ville skapa ett idrottscentrum i anslutning till Ica Maxi arena.
Planerna övergavs med hänvisning till markförhållandena – något flera intressenter vill se ytterligare utredningar kring. Men från tjänstemännens sida är den frågan utagerad.
– Badhus är tunga och komplexa och det funkade inte på Visborg. Det handlar om vattenflöden och det var en tydlig avrådan från vår VA-avdelning, säger Per Wallstedt.
Gällande det marktekniska finns en brasklapp att dela ut även kring Solbergatomten:
– Det finns tester kvar att göra där också. Men allt vi hittills fått fram tyder på att det ska gå bra.
Vad innehåller då det aktuella alternativet? Genom åren har allt från jättelika äventyrsbad till ytterst minimalistiska simhallar föreslagits.
Nu pekar det mesta på ett mellanting, med en budget på 224 miljoner kronor, plus 15 miljoner i årlig driftskostnad. Detta ska ge en större motions- och tävlingsbassäng med åtta banor, en så kallad undervisnings- och rehabbassäng samt en "större familjedel".
Vad det sistnämnda innebär är långt från klart. Men enligt den senaste konsultrapporten kan det bli sådant som vattengrotta, kortare rutschkana och en "strömkanal".
– Vi vill ge föreningslivet bättre möjligheter och samtidigt ska allmänheten också vilja gå dit, vilket är en balansgång. Det vi har gett är ett förslag, det är inte den definitiva ritningen. Men det blir inget äventyrsbad, slår Per Wallstedt fast.
Utbudet påminner om Hemsebadet?
– Utgångspunkten var vilka behov som finns, inte att göra som i Hemse. Men det är ett fint och bra badhus där. Så ja, det blir nog lite som i Hemse, fast större.
Inkluderingen av en familjedel ska delvis finansieras genom intäkter, det vill säga entrébiljetter. Vilket aktualiserar frågan om vilken prisnivå man tänker sig.
– Vad entrén kommer kosta kan vi inte svara på i nuläget. Det är självklart viktigt att det blir ett bad för alla, att det ska vara överkomligt för en familj att gå dit. Men det kommer kosta mer än det kostar att bada i dag, säger Per Wallstedt.
Med tanke på alla planer genom åren; tror du det blir något byggt den här gången?
– De politiska besluten ska fortfarande tas, men det finns goda förutsättningar för att det här ska bli av.
Vad händer då med nuvarande Solbergabadet?
– Det måste vi utreda, men det blir inte bad där om det blir ett nytt precis bredvid. Samtidigt ska man kunna bada där tills det nya är klart.
Den preliminära planen för detta är år 2026.